BRUXELLES/LONDON

EU 'zaboravio' mogući sukob interesa pri angažmanu američke investicijske tvrtke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija nije primjereno razmotrila mogući sukob interesa, angažiravši američku investicijsku tvrtku BlackRock za savjetnika u razvoju novih, 'zelenih' europskih bankovnih propisa, utvrdila je pučka pravobraniteljica.

Emily O'Reilly pokrenula je istragu nakon što je Komisija u ožujku izabrala studiju Blackrockovog ogranka FMA kao osnovu za planiranu integraciju načela održivosti u bankovne propise o upravljanju rizikom.

Zastupnici u Europskom parlamentu i nevladina organizacija Change Finance ustvrdili su da BlackRock ne može biti nepristran u pružanju savjetničkih usluga.

Fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 7.800 milijardi dolara, uključujući vlasničke udjele u kompanijama u sektoru fosilnih goriva i bankama koje će biti obuhvaćene novim propisima, podsjetili su.

Studija FMA izabrana je među ukupno devet pristiglih na natječaj, uz vrijednost posla od 280 tisuća eura, otprilike upola manju no što je posao procijenjen pri raspisivanju natječaja.

"Iznimno niska cijena" mogla bi se protumačiti kao pokušaj da se ishodi utjecaj na propise, naglasila je europska pučka pravobraniteljica.

O'Reilly nije od Komisije zatražila da raskine ugovor s BlackRockom ali je upozorila Bruxelles da je trebao "znatno kritičnije propitati" ponudu BlackRocka.

"Trebalo je postaviti pitanja o motivaciji, strategiji određivanja cijene i utvrditi jesu li interne mjere koje je kompanija poduzela kako bi spriječila sukobe interesa uistinu primjerene", pojasnila je O'Reilly. 

Nevladina organizacija Change Finance zatražila je pak raskid ugovora, upozorivši u izvješću, sastavljenom u suradnji s kolegama u Corporate Europe Observatoryju, da su BlackRock i udruge čiji je član lobirale za ublažavanje novih europskih bankovnih propisa. 

Glasnogovornik ogranka američke investicijske tvrtke ukazao je pak na priopćenje Europske komisije u kojem se navodi da su angažirani zbog tehničke kvalitete studije. 

"FMA je odabrao opsežan i inkluzivan pristup, u koji je uključio institucije visokog obrazovanja, civilno društvo, banke, supervizore i tržišne aktere, i veseli se dovršetku posla i dostavljanju konačnog izvješća Komisiji", istaknuo je. 

Europska komisija izrazila je zadovoljstvo zaključkom pučke pravobraniteljice, koja po njihovim riječima nije pronašla dokaze o propustima u provedbi postupaka. Dodali su i da će detaljno proučiti preporuke.

"(Zaključci) potvrđuju ono što smo tvrdili tokom cijelog postupka, naime da smo u potpunost i pošteno primjenjivali propise", izjavio je glasnogovornik Komisije.  

Iz BlackRocka su poručili da će voditi računa o "fizičkoj segregaciji" FMA kako informacije ne bi dospjele do drugih dijelova njegova poslovanja.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini