AMSTERDAM

EU dovršio ovogodišnji program izdanja obveznica za financiranje programa SURE

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska unija dovršila je ovogodišnji program izdanja obveznica kojima prikuplja novac za program zaštite radnih mjesta i radnika u koronakrizi, izjavio je povjerenik za proračun i upravu Johannes Hahn.   

Ulagači su u utorak pokazali ogromno zanimanje za 15-godišnju 'društvenu' obveznicu kojom je EU želio pribaviti 8,5 milijardi eura. Vrijednost njihovih ponuda dosegnula je 114 milijardi eura, prema podacima IFR-a.

EU je ove godine za potrebe financiranja programa SURE izdao tri tranše obveznica kojima je prikupio 39,5 milijardi eura, više no što su planirali za ovu godinu u listopadu, na početku programa izdanja, zacrtavši iznos od 30 milijardi eura.

U prvoj tranši pribavili su 17 milijardi, a u drugoj, početkom studenoga, 14 milijardi eura, pri čemu je ukupna vrijednost ponuda u oba kruga višestruko premašila ciljani iznos.

Obveznice su "društvene", čime se ulagačima signalizira da će pribavljeni novac biti upotrijebljen u društveno korisne svrhe. EU ga prosljeđuje zemljama-članicama u obliku povoljnih zajmova koji će se koristiti za zaštitu zapošljavanja i radnika.

Do kraja iduće godine EU izdanjem obveznica želi pribaviti ukupno 100 milijardi eura za financiranje programa očuvanja radnih mjesta u koronakrizi.

Europski povjerenik za proračun i upravu upozorio je ipak u razgovoru za Reuters da sve baš i ne ide glatko. 

Ako EU zbog veta Poljske i Mađarske ne usvoji proračun i fond za oporavak od koronakrize do tjedna u kojem pada 15. prosinca, to će stvoriti puno problema, naglasio je Hahn. 

Varšava i Budimpešta uložile su veto zato što je isplata jeftinih kredita i besprovratne pomoći povezana s poštivanjem načela pravne države.  

Hahn je ipak uvjeren da je dogovor moguć.

"Na kraju krajeva, i Mađarska i Poljska trebale bi dobiti puno novca", podsjeća, napominjući da upravo te dvije zemlje spadaju u skupinu članica EU-a koje iz europskog proračuna dobivaju najveće iznose.

"Što se tiče vremena, najveći je izazov brzina procesa ratifikacije u parlamentima država članica", dodaje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater