ZAGREB

Edita Maretić Dimlić menadžerica, a Eva Smokrović poduzetnica godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Menadžerica godine je ravnateljica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES - Split Edita Maretić Dimlić, a poduzetnica godine je Eva Smokrović iz Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju "Helena Smokrović" iz Rijeke, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U kategoriji socijalnog poduzetništva nagradu je dobila pokretačica socijalnog poduzeća Koprivita iz Koprivnice Marija Mraz.

Nagrade za najbolje poduzetnice 2020. godine dodijeljene su u srijedu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), a organizator dodjele je Hrvatska udruga poslovnih žena Krug.

Predsjednica Udruge Krug Dragica Jerkov kazala je žene nisu vođene isključivo profitom i možda nisu tipični ekonomisti koji uspjeh mjere s dobiti.

"One djeluju zajedno, rade na problemima, doprinose zajednici i teže napretku te ostvarenju bez obzira na visinu profita", istaknula je navodeći kako su žene socijalno osjetljivije i sklonije rješavanju kako socijalnih tako i ekoloških problema u svojoj lokalnoj zajednici.

"Poduzetništvo žena je dodana vrijednost poduzetništvu koja se okreće zelenoj i cirkularnoj ekonomiji i očuvanju lokalnih vrijednosti", poručila je Jerkov.

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića Marijana Sumpor je istaknula da žene u gospodarstvu često moraju učiniti veći napor od kolega poduzetnika, dokazujući se u mnogim segmentima istovremeno, kroz obrazovanje, razvoj kompetencija, profesionalni status te brigu o obitelji.

Sumpor je istaknula i kako Grad Zagreb ima važnu ulogu u pružanju podrške ženama poduzetnicama, kako se u okviru mjera posebno potiče socijalno poduzetništvo te kako je u financiranju projekata jedan od ključnih kriterija u dodjeli upravo rodna ravnopravnost.

Državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić poručila je kako se intenzivno radi na poticajima uključivanja žena na tržište rada kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, za koje Vlada godišnje izdvaja milijardu kuna.

Jedna od najznačajnijih mjera, kako je navela, je potpora za samozapošljavanje čime se potiče upravo poduzetnički duh.

"Često ističemo kako žene i dalje imaju manju plaću i mirovinu od muškarca, no postoje pozitivni pomaci. U mandatu ove Vlade broj nezaposlenih žena gotovo se prepolovio u odnosu na prije pet godina te se nezaposlenost žena smanjuje razmjerno smanjenju ukupnog broja nezaposlenih", kazala je Mađerić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum