FRANKFURT

ECB sazvao izvanrednu sjednicu zbog razlika u troškovima zaduživanja u eurozoni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Upravno vijeće Europske središnje banke (ECB) održat će u srijedu izvanrednu sjednicu kako bi razmotrilo sve veću razliku u troškovima zaduživanja među članicama eurozone nakon najave podizanja kamatnih stopa u srpnju.

"Upravno vijeće održat će u srijedu ad-hoc sjednicu na kojoj će se razgovarati o aktualnom stanju na tržištu", rekala je glasnogovornica.

Poziv na sjednicu poslan je u utorak navečer pa je nekoliko članova i članica vijeća otkazalo sudjelovanje na konferenciji u Milanu.

Sjednica ECB-ovog upravnog vijeća trebala bi početi u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, ali još nije jasno hoće li banka nakon njezinog završetka objaviti priopćenje, reklo je nekoliko upućenih izvora.

Prinosi na obveznice snažno su porasli nakon što je ECB prošlog četvrtka najavio da će zbog povišene inflacije u eurozoni u srpnju podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, dodavši da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više.

Razlika između prinosa na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih država na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je protekih dana najvišu razinu u više od dvije godine, signaliziravši rasprodaju duga zaduženih članica eurozone.

Kako bi ublažio 'rizik fragmentacije', odnosno veliku razliku u troškovima zaduživanja među članicama, ECB bi mogao iskoristiti prihod od na obveznica koje su dospjele na naplatu za kupnju onih s niskim prinosima ili osmisliti sasvim novi instrument.

Neki analitičari upozoravaju da kupnja duga visoko zaduženih zemalja vjerojatno neće biti dovoljna, napominje Reuters.   

Članica bančinog izvršnog odbora Isabel Schnabel izjavila je u utorak da ECB "pomno" prati situaciju i da je spreman upotrijebiti instrumente koji su mu na raspolaganju, ali i skrojiti nove ako ocijeni da su promjene cijena na tržištu "kaotične".

"Nećemo tolerirati promjene u uvjetima financiranja koje nadilaze temeljne pokazatelje i ugrožavaju transmisiju monetarne politike", izjavila je Schnabel, dodavši da neće uzmicati ni pred čime kako bi spriječili fragmentaciju.

Smatra ipak da instrument intervencije ne bi trebalo unaprijed najavljivati jer bi ga trebalo skrojiti prema konkretnoj situaciji i popratiti uvjetima, ograničenjima i sigurnosnim mehanizmima osmišljenima za svaki slučaj posebno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum