BONN

Dobri rezultati u SAD-u poduprli rezultate Deutsche Telekoma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom izvijestio je u srijedu da je 2019. godinu zaključio s većim prihodima zahvaljujući dobrim rezultatima u SAD-u uoči spajanja s konkurentom Sprintom.

Prihodi su im u 2019. porasli 6,4 posto, na 80,5 milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, nakon najamnina (EBITDA AL), uvećana je 7,2 posto, na 24,7 milijardi eura.

Neto dobit poskočila je gotovo 80 posto, na 3,9 milijardi eura, što u DT-u objašnjavaju znatno manjim jednokratnim troškovima u usporedbi s 2018. kada su na njihov rezultat utjecali kazna u nagodbi oko naplate cestarina u Njemačkoj i troškovi otpisa.

Kada se isključe jednokratni faktori, prilagođena nego dobit porasla je 8,9 posto, na 4,54 milijarde eura.

Kapitalna potrošnja prije ulaganja u frekvencije za mobilnu telefoniju uvećana je prošle godine 7,6 posto, na 13,1 milijardu eura, zbog ubrzane izgradnje mobilnih mreža 5G infrastrukture u SAD-u.

U DT-u posebno izdvajaju povećanje broja pretplatnika na usluge mobilne telefonije u SAD-u, za 6,4 milijuna, na ukupno 86 milijuna na kraju 2019. Prihodi njihovog američkog ogranka T-Mobile US-a porasli su u prošloj godini 5,0 posto, na 45,2 milijarde dolara.

Prilagođena EBITDA AL uvećana je 4,7 posto, na 12,5 milijardi dolara.

Zahvaljujući snažnom rastu baze pretplatnika prihodi u SAD-u činili su polovinu prihoda grupe u prošloj godini. Usporedbe radi, na matičnom njemačkom tržištu DT je ostvario tek nešto više od četvrtine prihoda.

Američki je sud sredinom veljače odobrio spajanje DT-ovog T-Mobile US-a s konkurentom Sprintom i izvršni direktor njemačke tvrtke Tim Hoettges očekuje da će se njihov američki ogranak po tržišnoj vrijednosti u dogledno vrijeme približiti najvećima, AT&T-u i Verizonu.

Tržišna vrijednost "novog" T-Mobilea iznosit će oko 120 milijardi dolara, ističe Hoettges, u usporedbi s AT&T-ove 274 milijarde i Verizonove 242 milijarde dolara.

Tri vodeća američka mobilna operatera imat će sličan broj korisnika, između 140 i 150 milijuna, tvrdi čelnik njemačke kompanije. “Time ćemo se izjednačiti (s AT&T-om i Verizonom) i bit ćemo u poziciji da napadnemo konkurenciju", kazao je čelnik DT-a na konferenciji za novinare.

"Imamo šansu postati broj jedan u SAD-u i preteći AT&T i Verizon. U svakom slučaju, to je naša ambicija", istaknuo je.

U 2020. DT očekuje daljnji rast prihoda, ne navodeći konkretne brojke. Prilagođena EBITDA AL trebala bi porasti nadomak 25,5 milijardi eura, od čega će oko 13,9 milijardi eura biti generirano izvan SAD-a, procjenjuju u DT-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater