ŠIBENIK

DHT: Održivost u fokusu turističkih politika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Održiva budućnost turizma u Europi i Hrvatskoj, što je i smjer nove strategije razvoja domaćeg turizma do 2030., bila je glavna tema tradicionalnih dvodnevnih Dana hrvatskog turizma (DHT), koji su započeli u četvrtak u Šibeniku, okupivši oko 1000 sudionika.

"Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. želimo postići ravnotežu između tri elementa održivosti – ekonomskog, socijalnog i ekološkog. To je važno i za pozicioniranje Hrvatske kao autentične destinacije, kao i kako ćemo interpretirati svoju kulturnu i povijesnu baštinu, čuvati stare gradske jezgre od devastacije, upravljati prostorom i tokovima turista, i najvažnije, kako ćemo zadržati svoje ljude na kvalitetnim, sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima", poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac otvarajući skup o održivosti turizma.

Naglasila je da su svi ciljevi iz nove strategije ostvarivi i financijski potaknuti od Vlade, a da je bitna novost u tome socijalna održivost odnosno ljudi i kvaliteta njihovog života uz turizam, što su i stručnjaci iz Europe ocijenili dobrim smjerom. Podsjetila je ida su jučer objavljeni javni pozivi za financiranje javne i privatne turističke infrastrukture iz NPOO-a, ukupno vrijedni 2,2 milijarde kuna.

Po njezinim riječima, treba nastaviti s pojačanim stipendiranjem učenika, edukacijama i promocijama.

Brnjac je obišla na DHT-u i izložbu srednjoškolaca s njihovim novim tehnološkim rješenjima za turizam.

Hrvatska top destinacija i primjer drugima

Na prvom panelu održavnom u sklopu DHT-a pod nazivom „Destination Europe on the path to sustainability“ razgovaralo se o razvoju održivog turizma u Europi te ulozi turizma u dugoročnom razvoju.

Na tom panelu su sudjelovali direktorica Regionalnog odjela za Europu u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) Alessandra Priante, direktor za turizam iz ADAC-a  Karlheinz Jungbeck, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev te voditeljica odjela za poduzetništvo, mala i srednja poduzeća i turizam u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Céline Kauffmann. 

Priante je ocijenila da je Hrvatska top destinacija u svijetu i primjerkojeg drugi trebaju slijediti u primjenama održivih postulata u turizmu te ulozi javnih politika i vlade u tome.

Direktor za turizam u njemačkom auto klubu ADAC Karlheinz Jungbeck, pak, izjavio je da je optimističniji od mnogih i vjeruje da će turizam u 2023. u Hrvatskoj i Europi biti uspješniji nego ove godine. "U Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu buking je već sada jako dobar za iduću godinu. Hrvatska bi morala uz održivost ponude držati cijene na razumnoj razini", poručio je Jungbeck, ocijenivši da je Hrvatska "jako skupa zemlja".

"Po cijenama u kampingu Hrvatska je najskuplja u Europi, ispred Italije i ostalih, ali vjerujem da će napori vlade da transformira turizam uravnotežiti cijene, posebice ako se nudi viša kvaliteta", izjavio je Jungbeck.

Drugi panel „Hrvatska - predvodnik u održivom turizmu?“ stavio je fokus na hrvatski turizam te jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao destinacije održivog turizma te predvodnika održivog turizma na svjetskom turističkom tržištu. 

Predsjednik uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin pritom je kazao da cijene neće biti problem ako se ulaže u kvalitetu i infrastrukturu, dok je Nenad Ivandić s Instituta za turizam mišljenja da privatni sektor malo zapošljava, a s druge strane ima puno privatnih iznajmljivača koje tržište rada ne registrira kao zaposlene.

Hrvatska s najbržim oporavkom turizma na Mediteranu i šire u odnosu na 2019.

Naglasivši da je Hrvatska u prvih devet mjeseci 2022. s dostignutih 97 posto noćenja iz rekordne 2019. zemlja s najboljim oporavkom turizma na Mediteranu i šire, direktor HTZ-a Kristjan Staničić na skupu o turističkoj potražnji u budućnosti kazao je i da  je ovih dana u Hrvatskoj dostignuto 100 milijuna noćenja od početka godine.

"Hrvatska ima stabilan uzlazni trend u turizmu, a vjerujem da će se to uz održivost i pojačati, kao i s ulaskom u schengen i eurozonu 2023.", smatra Staničić, dodajući da će po prihodima turizam biti i jači nego 2019., ali i da ima problema u destinacijama s komunalnim i drugim pritiscima uslijed turizma što će se nada se riješiti ubuduće.

Dobrim primjerima prakse održivosti izdvojio je Dubrovnik, NP Plitvička jezera, Mali Lošinj i Rovinj.

Direktor jednog od vodećeg magazina za putovanja Wanderlust Travel Media Elliot Wellsteed-Crook naglasio je da će turisti tražiti održive elemente ponude te da destinacije u koje putuju štite okoliš, smanjuju digitalni otisak i nude autentične doživljaje, zdravu hranu i da se odvaja otpad.

Prvi dan DHT-a, koji se održava u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije  završava dodjelom dijela godišnjih nagrada najboljim u turizmu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of