KOPENHAGEN

Danski poduzetnici organiziraju proizvodnju maski 3D printanjem

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Grupa danskih poduzetnika pokrenula je neprofitnu mrežu koja je spremna 3D printerima proizvoditi zaštitne vizire za liječnike i medicinske sestre angažirane u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Bolnice u Danskoj i drugim zemljama prepune su oboljelih od COVID-a 19 i tradicionalni lanci nabave ne uspijevaju podmiriti ogromnu svjetsku potražnju za maskama i drugom zaštitnom opremom.

Danska je u srijedu zabilježila 34 smrtna slučaja od zaraze koronavirusom, a trenutno je hospitalizirano 350 oboljelih.

Početkom mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da je epidemija koronavirusa prouzročila globalni manjak zaštitne opreme i nagli rast cijena zaštitne odjeće, maski i respiratora.

"Globalni nabavni lanci urušili su se pa ne uspijevamo nabaviti materijal ni proizvode koji su nam potrebni ... zato moramo posegnuti za drugim rješenjem", rekao je izvršni direktor logističke grupe Danish AM Hub-a Rosengren Lorenzen, pokretača inicijative.

Trenutno je više od 250 pisača širom Danske uključeno u projekt koji bi u punom kapacitetu mogao dnevno proizvoditi do 20.000 zaštitnih maski, navodi Lorenzen.

Posrijedi je tehnologija printanja trodimenzionalnih predmeta na osnovi digitalnih nacrta.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je Danska agencija za lijekove pozvala kompanije da smisle kako bi se mogla povećati proizvodnja zaštitne opreme poput vizira i maski.

"Drugo je kada 3D printanjem predmeta želite pojednostaviti proizvodnju i brzo reagirati, rekao je inženjer 3D Printhuseta sa sjedištem u Kopenhagenu Simon Bergh.

"Obično se 3D print koristi za manji obujam proizvodnje, za testove i prototipove, a mi sada moramo povećati proizvodnju, što znači da više težimo optimizaciji njezine stvarne brzine", pojasnio je Bergh.

Kazao je da je u utorak 3D pisačem proizveo 60 maski, ističući da printer može proizvesti i do 12 maski po satu.

Sličnu inicijativu pokrenuli su u Hrvatskoj prema medijskim izvješćima studenti splitskog fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, pozivajući na 3D proizvodnju okvira za vizire za liječnike i sestre splitskog KBC-a.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater