LONDON

Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara, balansirajući između očekivanja tijesne opskrbe i straha da bi širenje delta varijante koronavirusa moglo omesti oporavak od pandemijske krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,76 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 71,90 dolara.

Cijene nafte i druge rizične imovine pale su početkom tjedna zbog zabrinutosti koju je potaknuo sve veći broj slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa u SAD-u, Velikoj Britaniji, Japanu i drugim zemljama, prigušivši sklonost ulagača rizičnijoj imovini.

Sredinom tjedna apetit je ojačao nakon dobrih poslovnih rezultata kompanija i rasta indeksa na Wall Streetu koji je potisnuo u drugi plan širenje delta varijante virusa.

Na tržištima nafte prevladalo je uvjerenje da će potražnja ostati jaka i da će cijene poduprijeti pad zaliha i cijepljenje sve više ljudi protiv covida 19.

Očekuje se da će potražnja rasti brže od ponude koja bi prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u kolovozu, rujnu, listopadu, studenome i prosincu trebala biti povećana za po 400 tisuća barela dnevno.

Analitičari ANZ Researcha ističu da na tržištu polako shvaćaju da povećanje opskrbe od kolovoza do prosinca neće biti dovoljno da se sačuva ravnoteža na tržištu, ističući da zalihe u SAD-u i članicama OECD-a i dalje padaju.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 2,1 milijuna barela, ali zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu pale su na najnižu razinu od siječnja 2020.

„Ton na tržištu ponovo diktiraju oni koji špekuliraju s rastom cijena nafte, ali to ne znači da su bojazni povezane s virusom u potpunosti nestale“, zaključio je Stehphen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u četvrtak je iznosila 72,09 dolara, što znači da je porasla 2,16 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater