LONDON

Cijene nafte porasle iznad 85 dolara, u fokusu nedostatna opskrba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara budući da su se trgovci fokusirali na nedostatnu opskrbu i niske zalihe u razdoblju pojačane potražnje zbog poskupljenja plina i ugljena uoči zime.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila 92 centa viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 85,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,05 dolara višoj cijeni, od 83,55 dolara.

Cijene rastu u posljednje vrijeme pod utjecajem bojazni od nestašice ugljena i plina u Kini, Indiji i Europi, koja je potaknula neke proizvođače struje da prijeđu na lož ulje i dizel.

Kina je ovog tjedna najavila da će intervenirati u cijene ugljena kako zaustavila njihov rast i osigurala opskrbu strujom na pragu zime, što je ublažilo pritisak i na cijene nafte, potaknuvši ulagače na dobitonosne prodaje.

Pozornost se danas ponovo preusmjerila na nedostatnu opskrbu tržišta energentima.  

"Cijene bi mogle rasti i u jako kratkoročnoj perspektivi jer ulagači baš i nemaju poticaja za prodaju, s obzirom na globalni manjak u opskrbi energentima i činjenicu da OPEC+ samo promatra što se događa", tumači Louise Dickson iz Rystada.

Vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupini njezinih partnera odlučili su u studenome povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i najavili u srpnju, unatoč pozivima velikih potrošača da ponude znatno više barela.

Američko je pak tržište ovog tjedna podupro podatak ministarstva energetike da su zalihe sirove nafte u čvorištu u Cushinu pale u prošlom tjednu na 31,2 milijuna barela, najnižu razinu od listopada 2018. godine.

"Čini se da američka potražnja za benzinom doživljava bablje ljeto", zaključili su analitičari PVM-a, ukazujući na najveću impliciranu potražnju u ovo doba godine od 2007., unatoč visokim cijenama na benzinskim stanicama.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 83,36 dolara, što znači da je neznatno poskupio u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum