LONDON

Cijene nafte pale za više od dolara, ali na tjednoj bazi rasle

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte pale su u petak jer su strahovi od recesije zasjenili izglede potražnje, ali su ipak ostale na putanji tjednoga rasta.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je za 1,33 dolara, na 98,27 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,51 dolara nižoj cijeni, od 92,83 dolara.

Cijene na londonskom tržištu ovog su tjedna rasle gotovo četiri posto, nakon prošlotjednog 14-postotnog pada, što je najveći tjedni pad od travnja 2020. godine, zbog straha da će rastuća inflacija i povećanje kamata pogoditi gospodarski rast i potražnju za gorivom.

OPEC je u četvrtak smanjio svoju prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u 2022. za 260.000 barela dnevno (bpd). Sada očekuje porast potražnje za 3,1 milijun bpd ove godine.

S druge strane, IEA je povisila svoju prognozu rasta potražnje na 2,1 milijun bpd navodeći kao razlog prelazak s plina na naftu pri proizvodnji električne energije.

IEA je također povećala svoje prognoze opskrbe ruskom naftom za 500.000 bpd za drugu polovinu 2022., ali je dodala da će OPEC imati problema pri povećavanju proizvodnje.

OPEC nije objavio odvojeno izvješće o cijeni barela košarice nafte njegovih članica. No, u srijedu je stajao 101,29 dolara, što znači da je porastao za 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom