LONDON

Cijene nafte pale ispod 42 dolara, trgovci strahuju za potražnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara jer se trgovci pribojavaju da će opetovno širenje zaraze koronavirusom pritisnuti potražnju za gorivima a očekuju i skoru obnovu libijskog izvoza.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,64 dolara. Na američkom se tržištu smanjila 43 centa, na 39,88 dolara.

Rujan nije bio naklonjen tržištima nafte, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a. 

"Sve većih broj zaraženih virusom, opetovano uvođenje ograničenja, usporavanje gospodarskog oporavka i zastoj u pregovorima o poticajima u SAD-u zakočili su krhki oporavak potražnje za gorivima", objasnio je Brennock.

SAD, najveći potrošač nafte u svijetu, bilježi najviše smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa. Ujedno je prošlog tjedna blago porastao broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost, signalizirajući slabljenje gospodarskog oporavka i manju potražnju za gorivima.

Potražnja je slaba zbog ograničenja kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa. Tako je četverotjedni prosjek potražnje za benzinom prošlog tjedna bio devet posto niži nego u istom lanjskom razdoblju, pokazali su u srijedu objavljeni službeni podaci.

Broj zaraženih snažno raste i u drugim dijelovima svijeta pa se uvode nova ograničenja koja će vjerojatno ograničiti putovanja i potražnju za gorivima.

U Indiji su aktivnosti prerade u kolovozu bile 26,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, budući da je potražnja za gorivima pala pod utjecajem širenja zaraze koja pritišće industrijske i transportne aktivnosti.

Cijene su zakočili i signali da bi Libija uskoro mogla obnoviti izvoz.

Shell je za 3. listopada rezervirao tanker za utovar sirove nafte na terminalu Zejtina, što je prva rezervacija u toj luci u proteklih nekoliko mjeseci. Analitičari još nisu sigurni koliko bi brzo zemlja mogla povećati isporuke nafte.

"Ništa se u osnovi nije promijenilo na strani ponude koja u široj slici pritišće cijene nafte", konstatira Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u četvrtak iznosila 41,22 dolara, te je pala 18 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater