LONDON

Cijene nafte iznad 59 dolara, trgovce brinu smrtni slučajevi u Kini zbog zaraze korona virusom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine 59 dolara, balansirajući između zabrinutosti zbog više od 100 smrtnih slučajeva u Kini povezanih sa zarazom korona virusom i signala proizvođača da bi mogli dodatno ograničiti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,12 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 53,21 dolar.

Pozornost javnosti usmjerena je na epidemiju korona virusa u Kini, koja je do danas odnijela više od 100 ljudskih života. Virus je detektiran i u desetak drugih zemalja pa su mnoge, uključujući Sjedinjene Države, upozorile građane da ne putuju u Kinu.

Japan, jedan od vodećih kupaca nafte u svijetu, upozorio je da virus predstalja prijetnju njegovom gospodarstvu, što je potaknulo ulagače na kupnju imovine koju smatraju sigurnom, poput američkih državnih obveznica i zlata.

Ulagači u naftu strahuju da bi epidemija mogla prigušiti potražnju za sirovom naftom i derivatima u uvjetima obilne opskrbe.

U Aziji su cijene kerozina i zarada rafinerija na prodaji tog derivata potonule na najnižu razinu u više od dvije i pol godine. Analitičari su stoga snizili procjene ovogodišnje potražnje za kerozinom ali i sirovom naftom općenito.

"Bude li zračni putnički promet u Kini prepolovljen u prvom tromjesečju 2020., to će vjerojatno rezultirati padom kineske potražnje za kerozinom za 300 tisuća barela dnevno", napisali su u bilješci klijentima analitičari britanske banke Barclays.

Saudijska Arabija pokušala je u ponedjeljak stišati nervozu na tržištima, pozivajući na oprez u kontekstu sumornih prognoza o utjecaju virusa na globalno gospodarstvo i potražnju za naftom.

U Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučili su ipak razmotriti eventualne dodatne mjere, uključujući produljenje važećeg sporazuma o ograničenju opskrbe minimalno do lipnja, u slučaju da virus značajnije smanji kinesku potražnju, kazali su izvori u naftnom kartelu.

Potporu cijenama pruža i poremećaj u opskrbi iz Libije, čija je proizvodnja smanjena gotovo 75 posto, kliznuvši ispod razine od 300 tisuća barela dnevno, zbog dugotrajne blokade naftne infrastrukture.

"Proizvođači nafte spremni su nešto poduzeti a to znači da je silazni trend cijena vjerojatno blizu najniže točke, zar ne? Posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da još nema naznaka normalizacije stanja u Libiji. Nafne luke i dalje su blokirane, spremnici su puni a proizvodnja tone... To je još jedan snažan argument u prilog ocjeni da cijene više ne bi trebale padati", komentira Tamas Varga iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,98 dolara, što znači da je bila 54 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum