LONDON

Cijene nafte blizu 42 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 42 dolara, budući da je pad zaliha u SAD-u neutralizirao utjecaj jačeg dolara i zabrinutost za potražnju zbog novog vala zaraze koronavirusom u Europi.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,87 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,01 dolar.

Potporu cijenama pružilo je izvješće američke vlade, koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,6 milijuna barela. Pale su i zalihe benzina, za četiri milijuna barela, ali i zalihe derivata, za 3,4 milijuna barela.

Potražnja za gorivima u SAD-u ipak je i dalje prigušena budući da su putovanja ograničena zbog pandemije koronavirusa. Tako je četverotjedni prosjek potražnje za benzinom u prošlom tjednu iznosio 8,5 milijuna barela dnevno (bpd) i bio je devet posto manji nego u 2019.

"Trenutno ekonomsko i naftno okruženje sigurno nije ohrabrujuće i to je zaustavilo uzlazni trend cijena", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zabrinutost za potražnju i gospodarske izglede u uvjetima opetovanog širenja koronavirusa potaknula je pak jačanje dolara budući da su se investitori okrenuli sigurnijoj imovini. Jači dolar znači i jači pritisak na cijene nafte budući da je poskupljuje za korisnike ostalih valuta.

Rast cijena ograničili su i podaci koji pokazuju hlađenje američkih poslovnih aktivnosti u rujnu, pat-pozicija u američkom Kongresu u pitanju dodatnih fiskalnih poticaja, te zabrinutost dužnosnika središnje banke zbog slabljenja gospodarskog oporavka.

U Europi su pak Britanija, Njemačka i Francuska uvele nova ograničenja kako bi zaustavile novi val zaraze koronavirusom, što baca sjenu na izglede za potražnju za gorivima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela sirove nafte iz košarice njezinih članica u srijedu iznosila 41,40 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom