FRANKFURT

Čelnica ECB-a najavila mogućnost povećanja kamatnih stopa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska središnja banka (ECB) nakon dosta godina ide prema povećanju kamatnih stopa, naznačila je u ponedjeljak njena predsjednica Christine Lagarde.

Kraj ECB-ova programa kupnje imovine - osmišljenog kao potpore za gospodarski rast eurozone - može se očekivati ??nakon srpnja, napisala je Lagarde u službenom blogu.

"Očekujem da će neto kupnja u okviru APP-a (programa kupnje imovine) završiti početkom trećeg tromjesečja. To bi nam omogućilo podizanje stope na našem sastanku u srpnju", napisala je.

"Na temelju trenutačnih procjena, vjerojatno ćemo biti u poziciji da izađemo iz negativnih kamatnih stopa do kraja trećeg tromjesečja", napisala je.

Trenutačno je ključna depozitna stopa središnje banke na minus 0,5 posto. Glavna stopa refinanciranja je na nuli.

Lagarde je navela da je joj je glavni čimbenik razmišljanja bila inflacija, koja je u eurozoni nedavno porasla na rekordnih 7,4 posto.

Daljnji porast stope ovisit će o izgledima inflacije, rekla je, upozoravajući da se tempo i ukupni opseg prilagodbe ne mogu unaprijed odrediti.

"Rat Rusije i Ukrajine mogao bi se pokazati kao prijelomnom točkom za hiperglobalizaciju, uzrokujući da geopolitika postane važniji čimbenik za strukturu globalnih lanaca opskrbe", komentirala je.

"Zbog toga bi lanci opskrbe postali manje učinkoviti i, tijekom tranzicije, stvarali trajnije troškovne pritiske na gospodarstvo", rekla je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom