ZAGREB

Broj osiguranika pri HZMO-u u siječnju na godišnjoj razini manji za 6.932

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Broj osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u siječnju je dosegnuo 1.531.689 osoba, što predstavlja pad za 6.932 osobe ili za 0,5 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen negativan trend kretanja broja osiguranika koji traje od lanjskoga travnja.

Naime, lanjskog travnja je započeo negativni trend broja osiguranika, koji je posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Tada je po prvi put od ožujka 2015. godine pao broj osiguranika na godišnjoj razini, navodi se u analizi Raiffeisen banke (RBA).

Po podacima HZMO-a, najsnažniji godišnji pad zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, kod koje je nastavljen trend godišnjeg pada 11. mjesec zaredom, a u siječnju je iznosio 7,3 posto ili 6.522 osobe, naveli su analitičari RBA. "S obzirom na vrstu djelatnosti, navedena kretanja izravna su posljedica pandemije", dodali su.

Kategorije s najvećim udjelima u ukupnom broju osiguranika, trgovina na malo i prerađivačka industrija, također su nastavile negativna godišnja kretanja, po stopama pada od dva posto odnosno 1,2 posto.

Najsnažniji godišnji rast osiguranika je evidentiran u građevinarstvu, za 5,4 posto ili 6.271 osobu, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine, napomenuli su RBA-ovi analitičari.

Gledano na mjesečnoj razini, broj osiguranika pri HZZO-u manji je za 0,3 posto. Pritom je najviše u odnosu na prosinac pao broj osiguranika u djelatnosti trgovine na veliko i malo, za 0,9 posto ili 2.019 osoba, dok je pak najsnažniji mjesečni rast, od također 0,9 posto, ili 1.004 osobe, zabilježen u kategoriji obrazovanja.

Od ostalih kategorija, prerađivačka industrija zabilježila je mjesečni pad broja osiguranika od 0,1 posto ili 261 osobu, a javna uprava i obrana za 0,3 posto ili 427 osoba, navedeno je u analizi RBA.

U analizi se podsjeća da su na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u drugoj polovini prosinca usvojeni novi uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini, a vrijede od 1. siječnja.

Također, potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom produžene su na siječanj i veljaču.

"Uz navedeni splet mjera, očekujemo da će u ovoj godini snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka", zaključili su analitičari RBA.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini