ZAGREB

Britanija ulaže u smanjenje stakleničkih emisija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velika Britanija će uložiti 90 milijuna funti u mjere smanjenja emisija ugljičnog dioksida iz kućanstava i industrije, uključujući gradnju postrojenja za dobivanje vodika, priopćila je britanska Vlada.

Britanija je prošle godine postala prva zemlja iz skupine G7 koja je postavila cilj nulte neto emisije ugljičnoga dioksida do 2050. godine.

Ta je zemlje već smanjila emisije iz energetskog sektora povećanjem udjela obnovljive energije poput vjetra, a nastoji smanjiti i emisije koje nastaju u osiguranju energije za grijanje i industriju.

Najveći dio novca, 70 milijuna funti, bit će usmjeren u financiranje dviju hidroelektrana, u Merseyu na sjeveru Engleske i u blizini Aberdeena u Škotskoj, te projekt proizvodnje vodika pomoću energije vjetra na moru.

Vodik se često spominje kao mogući čisti izvor energije u budućnosti, bez štetnih stakleničkih emisija, ali trenutno je preskup za široku upotrebu.

Preostalih 20 milijuna funti potrošit će se za financiranje projekata smanjenja emisija stakleničkih plinova iz kućanstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater