LONDON

Britanija bi mogla pomoći američkom dobavljaču ugljičnog dioksida

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanija bi mogla pomoći problemima pogođenom američkom proizvođaču umjetnih gnojiva CF Industriesu koji podmiruje oko 60 posto potreba Britanije za ugljičnim dioksidom, izjavio je u utorak ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng.

Skok cijena plina pogodio je poslovanje nekoliko domaćih dobavljača energije, ali i proizvođače umjetnih gnojiva kojima je plin osnovna sirovina, a ugljični dioksid im je nusproizvod, pa su bili prisiljeni obustaviti poslovanje.

Ministar Kwarteng se u nedjelju susreo s predsjednikom američke tvrtke CF Industries Tonyjem Willom nakon što je kompanija obustavila rad u dvije tvornice gnojiva u Britaniji.

Na upit radio postaje Times bi li eventualno rješenje uključivalo državnu financijsku potporu toj tvrtki kako bi sustav ponovno funkcionirao, Kwarteng je odgovorio: "To se može učiniti, ali postoje i druge opcije. Moramo razmotriti druge izvore opskrbe CO2".

O tom je pitanju, kako kaže, u ponedjeljak razgovarao s ministrom financija.

Iz udruženja britanske mesoprerađivačke industrije upozorili su u ponedjeljak da će neki prerađivači mesa ostati bez ugljičnog dioksida u roku od pet dana, zbog čega će biti prisiljeni zaustaviti proizvodnju, što će utjecati na isporuke hrane trgovinama.

CO2 koristi se za omamljivanje životinja prije usmrćivanja, te u vakuumskom pakiranju prehrambenih proizvoda kako bi se produžio njihov rok trajanja i u gaziranim pićima kao što su jabukovača, bezalkoholna pića i pivo.

U krutom obliku CO2 je suhi led koji se koristi u dostavi hrane kako bi se zaštitila od kvarenja.

"Naši članovi govore kako su im zalihe dostatne za pet, 10 do 15 dana”, izjavio je jučer za Sky News Nick Allen iz udruge mesoprerađivačke industrije.

Bez CO2 prerađivač mesa ne može raditi, rekao je.

"Životinje će morati ostati na farmi. To će poljoprivrednicima na farmama prouzročiti velike probleme u osiguranju dobrobiti životinja, a britanska svinjetina i perad nestat će s polica u trgovinama", upozorio je Allen.

Kriza se već osjeća u maloprodaji.

Britanski konzorcij za maloprodaju (BRC), koji predstavlja trgovce na malo, uključujući glavne lance supermarketa, upozorio je da je nestašica CO2 pojačala postojeće pritiske na proizvodnju i distribuciju.

"... ključno je da vlada poduzme hitne mjere, da dobavljači budu prioritet i da se izbjegnu značajni poremećaji u opskrbi hranom", izjavio je Andrew Opie, direktor pri BRC-u za hranu i održivost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom