BERLIN

BMW naručio od kineskog i južnokorejskog dobavljača baterijske ćelije vrijedne 10 mlrd eura

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je u četvrtak da je od kineskog Contemporary Amperex Technologyja (CATL) i južnokorejskog Samsung SDI-ja naručio baterijske ćelije ukupne vrijednosti veće od 10 milijardi eura.

Vrijednost narudžbe dostavljene CATL-u povećana je s prošle godine najavljene četiri na 7,3 milijarde eura, navode u BMW-u, dodajući da je ugovor potpisan na razdoblje od 2020. do 2031. godine.

Ugovor sa Samsung SDI-jem vrijedan je 2,9 milijardi eura, a obuhvaća razdoblje od 2021. do 2031. godine.

Iz njemačke su kompanije priopćili i da kobalt potreban za proizvodnju ćelija nabavljati iz rudnika u Australiji i Maroku i potom ga dostavljati CATL-u i Samsungu. Sami će nabavljati i litij, izdvajajući među zemljama-proizvođačima Australiju.

Baterijske ćelije potrebne su im za planirano uvrštenje u ponudu 25 električnih modela do 2023. godine, pri čemu bi više od polovine njih trebalo biti u potpunosti električno. Očekuju da će od 2019. do 2021. udvostručiti prodaju električnih vozila.

Europska autoindustrija promovira automobile sa nultom stopom emisija štetnih plinova kako bi ispoštovala propise o čistom zraku. Taj je strateški pomak prisiljava da restrukturira svoje opskrbne lance za potrebe proizvodnje električnih umjesto automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater