PRAG/VARŠAVA

Banka pristala obraditi rusko plaćanje za tranzit nafte u srednju Europu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jedna europska banka pristala je obraditi plaćanje tranzita ruske nafte kroz Ukrajinu i tako uklonila prepreku nastavku isporuke nafte u srednju Europu, priopćile su u petak slovačka rafinerija Slovnaft i još jedan izvor upućen u temu.

Potvrde li ga sve strane, plaćanje bi bilo korak prema ponovnom uspostavljanju dotoka nafte u Češku i stvorilo uvjete za buduća plaćanja tranzita.

U utorak je ruska energetska kompanija Transneft priopćila da je opskrba preko naftovoda Družba prema središnjoj Europi obustavljena od 4. kolovoza, jer su zapadne sankcije onemogućile plaćanje tranzitnih naknada ukrajinskoj kompaniji Ukrtransnafta.

Tokovi prema Mađarskoj i Slovačkoj ponovno su krenuli u srijedu nakon što su mađarski MOL i njegov slovački odjel Slovnaft pronašli zaobilazno rješenje tako što su sami platili naknadu Ukrtransnafti, no opskrba prema Češkoj nije nastavljena.

"Prema našim informacijama banka je ponovno razmotrila prvotno blokirano plaćanje tranzitne naknade i na kraju ga prihvatila. To potvrđuje da je ovako postavljen okvir funkcionalan i može biti dugoročno rješenje", rekao je glasnogovornik Slovnafta Anton Molnar.

Drugi upoznati izvor rekao je da je isplatu deblokirala nizozemska banka ING i da bi se tokovi u Češku trebali nastaviti do subote. ING je odbio komentirati.

Ruski Transneft u petak je priopćio da je uplata za tranzit nafte u Češku stigla u banku i da se očekuje potvrda iz Ukrajine, izvijestila je ruska novinska agencija RIA.

"Očekujemo potvrdu Ukrtransnafte o prijenosu sredstava kako bismo otvorili naftni tok prema Češkoj Republici. Što se tiče svih izvršenih uplata, to ćemo uzeti u obzir u daljnjim međusobnim dogovorima", rekao je pomoćnik predsjednika Transnefta Igor Djomin.

Ukrtransnafta nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar.

Srednjoeuropske zemlje djelomično ovise o ruskoj nafti, a u velikoj mjeri o ruskom plinu, te su osigurale izuzeća od nadolazeće zabrane Europske unije na uvoz ruske nafte dok ne prilagode druge dobavne pravce.

U četvrtak je predsjednik MERO-a Jaroslav Pantucek rekao kako očekuje da će se tokovi za Češku nastaviti u petak ili subotu - nakon što se riješi problem s plaćanjem, iako je sugerirao da bi PKN mogao obaviti zamjensko plaćanje slično MOL-ovom, što je PKN odbio potvrditi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum