WASHINGTON

Američko gospodarstvo u 2021. poraslo 5,7 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 5,7 posto, najsnažnije od 1984. godine, a aktivnosti su na kraju godine snažno ubrzale, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.

U 2020. aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu pale su 3,4 posto, što je bio njihov najveći pad od 1946. godine.

U posljednjem kvartalu 2021. rast BDP-a snažno je ubrzao, uz stopu rasta od 1,7 posto u odnosu na treći kvartal kada su aktivnosti porasle 0,6 posto.

Na godišnjoj razini BDP je u četvrtom tromjesečju porastao 5,5 posto, nakon 4,9-postotnog povećanja u razdoblju od srpnja do rujna.

Anualizirana stopa rasta, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju raslo istim tempom kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u četvrtom tromjesečju 6,9 posto.

U razdoblju od srpnja do rujna iznosila je 2,3 posto.

Rast najvećeg svjetskog gospodarstva potaknuli su u prošloj godini ogromni paket fiskalnih poticaja i iznimno niske kamatne stope, koji su poduprli osobnu potrošnju, tradicionalno glavni motor rasta u SAD-u.

Pred kraj godine veliki udio u povećanju BDP-a imala su i ulaganja u zalihe, ispražnjene oporavkom potrošnje paralelno ublažavanju pandemijskih ograničenja.

Širenje omikrona prigušilo je ipak potrošnju na samom kraju godine, posebno zbog nestašice motornih vozila, povezane s problemima u opskrbi čipovima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum