WASHINGTON

Američki financijski regulator nagradio zviždača

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki financijski regulator objavio je da je zviždaču isplatio nagradu od gotovo 200 milijuna dolara za informacije u slučaju povezanom s manipulacijom ključnim referentnim kamatnim stopama.

Američka Komisija za trgovinu robnim terminskim ugovorima (CFTC) izvijestila je u četvrtak o dodjeli nagrade, ali nije objavila ime nagrađenog zviždača ni pojedinosti o slučaju ni točan iznos nagrade.

Odvjetnički ured Kirby McInerney LLP priopćio je da je njegovom klijentu dodijeljena rekordna nagrada nakon što je 2012. dao informacije i dokumente koji su bili katalizator u istrazi CFTC-a i stranog regulatora o manipulaciji referentnim kamatnim stopama.

Odvjetnik u uredu nije odgovorio na zahtjev o dodatnim pojašnjenjima niti je dao više pojedinosti.

Regulatori širom svijeta izrekli su u proteklih deset godina milijarde dolara novčanih kazni i pokrenuli niz kaznenih postupaka protiv banaka i trgovaca, optužujući ih da su se udruživali kako bi manipulirali referentnim kamatnim stopama.

Optužbe su često ukazivale na manipulaciju liborom, ponudbenom kamatnom stopom za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu, napominje Reuters.

Zastupnici američkog Kongresa nedavno su zakonski poduprli CFTC-ov program za zviždače. Wall Street Journal izvijestio je u svibnju da bi mogao biti ugašen zbog očekivane isplate 2,5 milijardi dolara bivšem izvršnom direktoru Deutsche Banka u vezi s nagodbom u slučaju libor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum