JOHANNESBURG

AfDB: Africi prijeti stagflacija zbog pandemije i rata u Ukrajini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Africi prijeti stagflacija, ciklus sporog rasta gospodarstva i visoke inflacije, jer se bori s dugotrajnim učincima pandemije te rastućim cijenama goriva i hrane uzrokovanih ratom u Ukrajini, objavila je u srijedu Afrička razvojna banka (AfDB).

Unatoč relativno niskoj stopi smrtnosti u usporedbi s razvijenijim regijama, Afrika je osjetila težak gospodarski udarac pandemije covida-19.

Cijeli kontinent se 2021. oporavljao te mu je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 6,9 posto, nakon 1,6-postotnog pada prethodne godine. Banka je procijenila da će realni rast BDP-a usporiti na 4,1 posto ove godine.

„Usporavanje rasta naglašava ozbiljnost utjecaja sukoba između Rusije i Ukrajine na afričko gospodarstvo. Ako se sukob nastavi, rast Afrike će vjerojatno stagnirati na oko četiri posto 2023. godine”, piše AfDB.

U međuvremenu se očekuje ubrzanje inflacije na 13,5 posto ove godine, s 13 posto u 2021., jer su zbog rata u Ukrajini naglo porasle cijene energije i hrane.

AfDB procjenjuje da je oko 30 milijuna Afrikanaca ekstremno siromašno, a 22 milijuna je samo prošle godine izgubilo posao zbog pandemije.

Ranjivo stanovništvo, posebno u urbanim područjima, snosit će teret rastućih cijena, a ekonomski poremećaji koji proizlaze iz rata mogli bi ove i sljedeće godine stvoriti još gotovo četiri milijuna ekstremno siromašnih, navodi se u izvješću AfDB-a.

"U nedostatku mjera za ublažavanjem utjecaja, to bi moglo potaknuti društvene napetosti diljem kontinenta", navodi se u izvješću.

AfDB procjenjuje da će se omjer afričkog duga u BDP-u stabilizirati na oko 70 posto, što je neznatno u odnosu na 71,4 posto u 2020., zbog prošlogodišnjeg oporavka gospodarstva i mjera za smanjenje duga, ali će ostati iznad razina prije pandemije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum