Zse

Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa se očekuje i nastavak stagnacije Crobex indeksa.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao drugi dan zaredom, za 0,08 posto, na 2.813 bodova. Crobex10 porastao je, pak, četvrti dan zaredom, za 0,10 posto, na 1.686 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je u plusu bio Crobexturist, za 1,13 posto, dok je najviše pao Crobexnutris, za 0,41 posto.

Redovni promet dionicama premašio je 810 tisuća eura, što je za 300 tisuća više nego dan ranije, no i dalje je riječ o skromnom prometu.

Ukupni promet na burzi 'podebljala' je blok transakcija dionicom Spana, kojom je ostvareno 1,35 milijuna eura prometa, po cijeni od 45 eura za dionicu.

„Na Zagrebačkoj burzi srijedu su vodeći dionički indeksi zaključili u blagom plusu, dok je promet dionicama bio solidan. Ukupan promet iznosio je 2,2 milijuna eura, a u redovitom trgovanju prikupljena je 841 tisuća eura dioničkog prometa, kaže Boris Bakalić, broker u OTP banci.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je jučer dionicom Ericssona Nikole Tesle, 275 tisuća eura, a cijena joj je pritom oslabila za 0,48 posto, na 209 eura.

Slijedila je dionica Končara s prometom od 85 tisuća eura, uz rast cijene za 2,34 posto, na 262 eura, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Nešto više trgovalo se i dvjema bankarskim dionicama. Dionicom Zagrebačke banke tako je ostvareno 65 tisuća eura prometa, uz pad cijene za 0,28 posto na 17,9 eura. Dionicom Istarske kreditne banke Umag, pak, ostvareno je gotovo 60 tisuća eura, a cijena joj je stagnirala na 450 eura.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica Luke Ploče, s padom cijene za 5,63 posto, na 134 eura.

Na ZSE se jučer trgovalo s ukupno 32 dionice, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 17 pala, a četiri stagnirala.

„Za danas očekujemo stagnaciju kretanja dioničkih indeksa, dok bi prometi mogli ostati na uobičajenim razinama”, kaže Boris Bakalić.

Europske burze jučer pale

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 8.205 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,35 posto, na 18.067 bodova, a pariški CAC 0,77 posto, na 7.570 bodova.

„Na europskim burzama prevladao je pesimizam, nakon dva dana uzastopnog rasta. Jedino su dionički indeksi na Londonskoj burzi donekle rasli, nakon objave podatka o usporavanju britanske inflacije u svibnju na najnižu razinu u posljednje tri godine, što je dobra vijest za ulagače uoči današnje sjednice Bank of England”, objašnjava Boris Bakalić.

Na Wall Streetu se jučer zbog praznika nije radilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter