smanjena proizvodnja

Ekstremne vremenske prilike naškodile talijanskoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2023.

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Talijanska poljoprivredna proizvodnja smanjila se u 2023. godini zbog ekstremnih vremenskih prilika koje su naškodile vinogradima, maslinicima i voćnjacima, objavio je statistički ured ISTAT.

Obujam proizvodnje smanjio se lani za 3,9 posto, uz 11,1-postotni pad u kategoriji drvenastih kultura poput vinove loze, voća i maslina, navodi ISTAT u priopćenju, objavljenom u utorak.

"Na trendove (u 2023. godini) utjecali su nepovoljni vremenski uvjeti u različitim dijelovima godine, uz niz ekstremnih događaja koji su utjecali na mnoge usjeve od primarne važnosti", objašnjavaju statističari.

Prošlogodišnje ljeto u Europi bio je najtoplije u zadnjih 2.000 godine, prema analizi godova drveća.

Proizvodnja vina pala je više od 17 posto u odnosu na razinu iz 2017. zbog visokih ljetnih temperatura koje su se protegnule sve do jeseni. Proizvođači maslinovog ulja u središnjim regijama bilježili su pak pad zbog neobično hladnih i vlažnih uvjeta tijekom proljetne sezone cvatnje.

Voćnjake je pak poharalo nevrijeme s tučom i proljetni mraz, dodaje ISTAT.

Vremenski uvjeti mogli bi naškoditi i ovogodišnjoj proizvodnji, uz upozorenje poljoprivrednog lobija Coldirettija da suša na pragu ljeta šteti usjevima i stoci na jugu Italije, uključujući otoke Siciliju i Sardiniju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter