aragon

I Microsoft ulaže milijarde eura u podatkovne centre u Španjolskoj

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Američka tehnološka tvrtka Microsoft namjerava uložiti 6,69 milijardi eura u razvoj podatkovnih centara u španjolskom Aragonu, pridruživši se Amazonu u planovima koji regiji najavljuju istaknuto mjesto u segmentu poslovanja u oblaku.

Potvrdivši izvješće lista El Heraldo, vlada Aragona objavila je da je američki tehnološki div podnio zahtjev za građevinsku dozvolu kako bi počeo s gradnjom podatkovnih centara nedaleko Zaragoze.

Novac će biti uložen kroz razdoblje od 10 godina, priopćila je vlada.

Microsoft je nedavno najavio da će uložiti 2,1 milijardu eura u podatkovne centre u Madridu, podsjeća Reuters. Planove u Aragonu tvrtka nije željela komentirati.

Tehnološki div kreće tako stopama glavnog konkurenta, Amazonove podružnice za usluge računalstva u oblaku Amazon Web Sevicesa (AWS) koja je u svibnju najavila da će u idućih 10 godina uložiti 15,7 milijardi eura u podatkovne centre u Aragonu.

"Amazon Web Services postavio je tom odluku Španjolsku na prvo mjesto u Europi na području tehnoloških inovacija i umjetne inteligencije", citirao je tom prilikom Amazon riječi španjolskog ministra za digitalnu transformaciju Josea Luisa Escrivu.

Zaragoza nalazi se na pola puta između Madrida i Barcelone, najvećih urbanih područja u Španjolskoj, i na glavnom trgovačkom koridoru koji povezuje Pirinejski poluotok s Francuskom i ostatkom Europe i ta joj je pozicija osigurala status logističkog i prometnog središta.

Veliki igrači u sektoru računalstva u oblaku, poput Amazona i Microsofta, pokušavaju se u posljednje vrijeme približiti telekomunikacijskom sektoru, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda, ali telekomi su zasada oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

Jezgru mobilne mreže čine podatkovni centri sa serverima visokih performansi koji velikom brzinom usmjeravaju podatke i pozive. 'Oblak' bi smanjio troškove, povećao protok podataka i omogućio popravke, uz nesmetano pružanje usluge.

Globalno tržište telekomunikacija u oblaku trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća i dosegnuti vrijednost od 108,7 milijardi dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter