zse

Crobex indeks oslabio treći dan zaredom

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi znatnije pali, pri čemu Crobex treći dan zaredom, dok su u fokusu investitora bile dionice Ericssona Nikole Tesle i Valamar Riviere.

Crobex indeks spustio se u srijedu 0,54 posto, na 2.806 bodova, zabilježivši pad treći trgovinski dan zaredom, Crobex10 pao je 0,87 posto, na 1.709 bodova. U četvrtak se zbog praznika na Burzi ne radi, a indeksi su trenutno na putu gubitaka u ovom tjednu.

Među sektorskim indeksima, jedino je porastao Crobexkonstrukt, za 0,82 posto, dok je najviše pala Crobexindustrija, za 0,48 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 927 tisuća eura, što je otprilike na razini kao i dan ranije.

Najveći promet imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, u visini od 207 tisuća eura. Cijena joj se spustila za gotovo jedan posto, na 206 eura.

Po likvidnosti pratila ju je dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 201 tisuću eura, a cijena joj je stagnirala na 5,14 eura. 

Ta kompanija izvijestila je da je danas za potrebe financiranja izgradnje novog resorta za cjelogodišnji turizam u zoni Pical u Poreču sklopila ugovor o klupskom kreditu s Erste&Steiermärkische bank i Privrednom bankom Zagreb, u ukupnoj vrijednosti od 130 milijuna eura, od čega je udio svakog davatelja kredita 65 milijuna eura. Rok korištenja kredita je do 30. lipnja 2026. godine, a konačni datum dospijeća 30. rujna 2036. godine.

Znatniji promet imala je još i dionica HT-a, 67 tisuća eura, a cijena joj se spustila 1,95 posto, na 30,2 eura.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica Luke Ploče, čija je cijena potonula 4,55 posto, na 126 eura, nakon što je kompanija izvijestila da je jedan od njihovih najznačajnijih poslovnih partnera, ArcelorMittal Zenica ugasio pogon koksare koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici i da do daljnjega neće uvoziti ugljen preko te luke, kao i da ulažu maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosili s novonastalom situacijom.

Najveća dobitnica bila je dionica Slatinske banke, sa skokom cijene za 5,76 posto, na 14,7 eura. Ta je banka izvijestila da je sklopila ugovor o kupnji Wuestenrot stambene štedionice, a sama transakcija ovisi o odobrenju regulatora - Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih 10 porasla, 18 pala, a 11 ostala nepromijenjena.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter