Gabriel Attal

Francuski premijer protiv prodaje proizvođača generičkih lijekova

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Francuska vlada poručila je domaćem proizvođaču lijekova Servieru da je protiv prodaje njegova ogranka za generičke lijekove Biogaran, koji drži gotovo trećinu francuskog tržišta, rekao je u srijedu premijer Gabriel Attal.

Servier je potencijalnim kupcima dao rok za dostavljanje ponuda do sredine lipnja, izvijestili su u travnju francuski mediji.

Farmaceutska tvrtka ima ogranak i u Hrvatskoj.

Kako navode na službenim mrežnim stranicama, društvo Servier osnovano je 1954. godine i prva je neovisna francuska farmaceutska grupa, prisutna u 148 zemalja diljem svijeta, s više od 21.000 zaposlenika, uključujući njih gotovo tri tisuće u odjelu istraživanja i razvoja.

"Biogaran je francuski dragulj... svaka osma kutijica lijekova prodana u našoj zemlji nosi njegovo ime. Predstavlja više od 8.500 izravnih i neizravnih radnih mjesta u Francuskoj i tisuće molekula korisnih, nužnih za naše zdravlje", rekao je parlamentarnim zastupnicima premijer Attal.

"Kada je u pitanju strateška kompanija poput Biogarana, moramo Servieru jasno dati do znanja da ne želimo da proda Biogaran", naglasio je francuski premijer. 

"Ako ga Servier ipak odluči prodati, razmotrit ćemo aktiviranje mehanizma provjere stranih ulaganja u Francuskoj, koji smo znatno ojačali od 2017. i omogućuje nam da zaštitimo naš suverenitet", istaknuo je.

"Jako ćemo pozorno nadzirati taj slučaj i želim ovdje jasno i glasno reći da se eventualni kupci izvan Europe moraju pripremiti za drastične uvjete (...), dodao je Attal.  

Servier nije želio komentirati poruku premijera.

Krajem prošle godine francuski sud izrekao je Servieru novčanu kaznu od nešto više od 430 milijuna eura, zaključivši da je prodavao lijek za smanjivanje težine Mediator iako je znao za njegove moguće štetne posljedice.

Najmanje 500 ljudi umrlo je zbog problema sa srčanim zaliscima povezanih s konzumacijom aktivnog sastojka u Mediatoru koji su liječnici propisivali pacijentima za potiskivanje teka. Sud je zaključio da je kompanija skrivala rizik od liječnika i pacijenata i da su početnu dozvolu u 1974. i njezino višekratno produljenje do 2007. pribavljali nezakonito.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter