svjetska tržišta

Azijski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer ulagačima nedostaje smjernica s Wall Streeta, s obzirom da se jučer u SAD-u zbog praznika nije radilo, dok podršku tržištima pružaju najave smanjenja kamata Europske središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji. U Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 0,6 posto.

Na tržištima vlada oprez jer se jučer na Wall Streetu zbog praznika nije radilo, pa ulagačima nedostaju smjernice.

U fokusu će ovoga tjedna biti novo izvješće o inflaciji u SAD-u, a ulagači se nadaju popuštanju inflacijskih pritisaka.

U petak će biti objavljeni i podaci o inflaciji u eurozoni, a premda se očekuje blagi rast inflacije na 2,5 posto, na tržištu se vjeruje da će idućega tjedna Europska središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 3,75 posto.

To posljednjih dana signaliziraju čelnici ECB-a.

U fokusu ulagača bit će i izvješće Eurostata o bruto domaćem proizvodu (BDP) eurozone, koje će biti objavljeno danas.

A premda je sve manje izgleda da će američka središnja banka smanjiti kamate prije jeseni, ulagači će ovoga tjedna pažljivo pratiti i komentare niza dužnosnika Feda o gospodarskoj situaciji.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,70 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 156,85 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0850 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,25 posto, na 83,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,54 posto, na 78,90 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter