bdp

Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 3,9 posto

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva Novog lista)

Ilustracija (Arhiva Novog lista)


Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, već 13. kvartal zaredom, za 3,9 posto na godišnjoj razini.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je 13. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, ali sporije nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je rast iznosio 4,4 posto.

Rast potrošnje i investicija

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, porasla je u proteklom kvartalu za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, brže u odnosu na 5,3-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, za 10,8 posto na godišnjoj razini, znatno više u odnosu na 6 posto u prethodnom kvartalu.

Porasla je i državna potrošnja, za 1 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 4,6 posto.

S druge strane, izvoz roba i usluga pao je u proteklom tromjesečju za 2 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu na 4,4-postotni pad u prethodnom kvartalu.

Pritom je izvoz roba porastao za 2,9 posto, dok je izvoz usluga pao za 8,2 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je, pak, za 2,2 posto, što je prvi rast nakon tri kvartala pada.

Pritom je uvoz roba povećan za 0,5, a usluga za 13,8 posto.

Rast brži od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo 3,9 posto na godišnjoj razini, a 1 posto na kvartalnoj razini.

Tako je rast domaćeg gospodarstva znatno brži u odnosu na prosjek u EU.

Eurostat je nedavno objavio prvu procjenu prema kojoj je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo za 0,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini poraslo za 0,4 posto.

Gospodarstvo eurozone je, također, u prvom tromjesečju poraslo 0,3 posto na mjesečnoj i 0,4 posto na godišnjoj razini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater