OBJAVA MINISTRA FINANCIJA

Od ponedjeljka građani mogu upisivati trezorske zapise, evo kolika bi trebala biti zarada na ulog od 1.000 eura

| Autor: Hina
Ilustracija / Foto Igor Kralj/Pixsell; Zeljko Hladika/Pixsell

Ilustracija / Foto Igor Kralj/Pixsell; Zeljko Hladika/Pixsell


Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka, 27. svibnja, a omogućeno je ulaganje u trezorce ročnosti od 91 dana, pri čemu se planira prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana, uz ciljani nominalni iznos od 650 milijuna eura.

I ovaj put će postojati dva kanala upisa - putem 170 poslovnice Fine te digitalne platforme e-riznica. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za "trezorce" ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto, izvijestio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije.

"Trezorci" se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. 

Tako, građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. 

Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati "trezorce" u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.  

U nešto više od godinu dana ovo će tako biti već četvrto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga treće trezorskih zapisa, koje su građani mogli upisati i lanjskog studenog i u veljači ove godine, pri čemu je samo u tom najrecentnijem izdanju više od 37 tisuća građana za trezorce uplatilo 957 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of