sklopljen ugovor

Jadranski naftovod preuzeo projekt solarne elektrane u Vođincima

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Slavko Midzor/Pixsell)

Ilustracija (Snimio Slavko Midzor/Pixsell)


Jadranski naftovod (Janaf) je putem povezanog društva Janaf OIE d.o.o. sklopio ugovor o kupoprodaji potpunog udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW, priopćili su u srijedu iz te kompanije. 

Projekt je u fazi početka gradnje, za njega su ishođene građevinske dozvole, a očekivani datum puštanja sunčeve elektrane u Vođincima u rad je 1. ožujka 2025. godine, stoji u priopćenju, u kojem se ne navodi vrijednost transakcije.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić istaknuo je da su u toj kompaniji odmah po donošenju Strategije tranzicije i razvoja Janafa za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., kojom su se opredijelili za zelenu transformaciju poslovanja, krenuli s provedbom konkretnih koraka kako bi ostvarili zacrtane ciljeve.

"Preuzimanje projekta sunčeve elektrane prvi je opipljivi rezultat našeg novog strateškog usmjerenja. Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi Janaf  postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije“, naglasio je Adanić. 

Član Uprave Janafa Vladislav Veselica ističe kako je snažna financijska pozicija u kojoj se Jadranski naftovod nalazi zahvaljujući iznimno uspješnom poslovanju otvorila kompaniji mogućnost za investicije u obnovljive izvore energije.

"Uz  zadovoljstvo činjenicom kako je realizirana prva akvizicija projekta na području obnovljivih izvora energije, naglašavam da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti razmatramo niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste. Ovim projektom potvrđujemo svoju namjeru i spremnost za diverzifikaciju poslovanja i stvaranju novih vrijednosti za daljnji razvoj i rast kompanije“, istaknuo je  Veselica. 

Dosad je Janaf realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na njihovim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of