nova ulaganja

Skupina europskih instituta osigurala 2,5 mlrd eura za razvoj nove generacije čipova

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimila Annamaria Vidović)

Ilustracija (Snimila Annamaria Vidović)


Skupina europskih istraživačkih laboratorija dobit će na temelju Europskog zakona o čipovima 2,5 milijardi eura za postavljanje pilot linije za razvoj i testiranje novih generacija računalnih čipova, izvijestio je u utorak belgijski imec.

Zakon o čipovima Europske unije (EU) vrijedan je 43 milijarde eura, a trebao bi podržati domaću proizvodnju čipova, po uzoru za planove u SAD-u i Kini.

Istraživački centar imec sa sjedištem u belgijskom Leuvenu postavit će pilot liniju za proizvodnju čipova manjih od dva nanometra kako bi europskoj industriji, akademicima i novoosnovanim poduzećima osigurao pristup tehnologiji proizvodnje koja bi im inače bila preskupa.

"Ulaganje će nam omogućiti da udvostručimo volumen i brže učimo i da ubrzamo tempo inovacija, ojačat će europski ekosustav čipova i potaknuti gospodarski rast u Europi", rekao je izvršni direktor belgijskog instituta Luc Van den Hove.

"Pilot linija NanoIC podržat će široku lepezu sektora u Europi, uključujući automobilski, telekomunikacijski, zdravstveni i druge", dodao je Van den Hove.

Lavovski dio novca, ukupno 1,4 milijarde eura, osigurali su EU i flandrijska vlada, na 1,1 milijardu eura skupina kompanija, uključujući nizozemskog proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML, navodi imec.

Uz belgijski instut, financijsku potporu dobit će i francuski CEA-Leti, njemački Fraunhofer, finski VTT, rumunjski CSSNT i irski Tyndall.

Razvoj čipova financiraju uglavnom članice EU-a koji uvelike zaostaje za ostatkom svijeta. Izuzetak je francuskih 2,9 milijardi eura za tvornicu STMicroelectronicsa u Crollesu.

Vodeći proizvođači čipova u svijetu, poput tajvanskog TSMC-a, američkog Intela i južnokorejskog Samsunga, planiraju početi s proizvodnjom 2-nanometarskih čipova od ove i iduće godine. Pogoni obično stoje oko 20 milijardi eura.

Intel i TSMC još čekaju dozvolu EU-a za milijarde eura njemačke državne pomoći za tvornice u Magdeburgu i Dresdenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of