šef basfa

Nazire se dno za njemačku kemijsku industriju

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Pad potražnje za njemačkim kemijskim proizvodima dosegnuo je dno, ali još je prerano za zaključke o oporavku, rekao je u petak izvršni direktor kemijske skupine BASF Martin Brudermueller, upozorivši da su kompanije u protekle dvije godine izgubile petinu potražnje.

"Vidimo obrise dna", rekao je Brudermueller u razgovoru za švicarski Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

"Cijene i obujam prodaje više ne padaju. No, još ne bih govorio o pravom oporavku. Za početak, sretni smo što stvari više ne idu nizbrdo", dodao je Brudermueller.

Odgovarajući na pitanje o BASF-ovom ulaganju 10 milijardi eura u novu tvornicu u Kini i o paralelnom restrukturiranju u matičnoj Njemačkoj, naglasio je da su lani zarađivali na svim tržištima osim na njemačkom.

"Njemačka je konkurentnost, nažalost, stradala. U protekle dvije godine njemačka kemijska industrija izgubila je više od 20 posto potražnje (...) i morali smo reagirati", objasnio je.

"Kina je pak već 2023. činila više od polovine svjetskog kemijskog tržišta, uz trend rasta, a do 2030. godine bit će izvor 80 posto rasta obujma prodaje", dodao je.

U ožujku udruga njemačke kemijske industrije VCI procijenila je da u ovoj godini očekuje 3,5-postotni pad prihoda i stabilizaciju proizvodnje na niskoj razini zbog visokih troškova i slabe potražnje.

Sektor je posebno teško pogodilo poskupljenje plina zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi. Cijene plina danas padaju, ali su po podacima njemačkog statističkog ureda u drugoj polovini prošle godine još uvijek bile više za 45,4 posto nego u drugoj polovini 2021., prije rata u Ukrajini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum