zse

Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, kao i dan prije, dok ulagači čekaju nove vijesti iz domaćih kompanija, a u fokusu će biti i zbivanja na svjetskim burzama, koje su pod pritiskom.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao blagih 0,06 posto, na 2.831 bod, dok je Crobex10 skliznuo 0,24 posto, na 1.704 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 0,76 posto, dok je najviše pao Crobexindustrija, za 0,76 posto.

Redovni dionički promet premašio je milijun eura, otprilike 350 tisuća više nego u petak.

Najveći promet imala je dionica Zagrebačke banke, 318 tisuća eura. Cijena joj je porasla za 0,27 posto, na 18,4 eura.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 184 tisuće eura, a cijena joj je stagnirala na 5,2 eura.

Znatniji promet postignut je i dionicom Arena Hospitality grupe, 65 tisuća eura, a cijena joj je skočila 3,13 posto, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica HPB-a, čija je cijena pala 2,65 posto, na 220 eura.

Na Zagrebačkoj se burzi jučer trgovalo s ukupno 40 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 17 pala, a 12 stagnirala.

Nesigurnost na svjetskim burzama

A na svjetskim burzama vlada nesigurnost. Na Wall Streetu je jučer Dow Jones oslabio 0,65 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,20, a Nasdaq indeks 1,79 posto.

Oštar pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je, među ostalim, napetosti na Bliskom istoku, nakon što je Iran je u subotu navečer lansirao niz dronova prema izraelskom teritoriju, a Izrael najavio osvetu.

Osim toga, ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što je sve jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Zbog toga su jutros oštro pale i cijene dionica na azijskim burzama, a očekuje se i pad europskih burzovnih indeksa, s obzirom da su trenutno terminski indeksi u minusu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater