debata godine

Učinak neradne nedjelje - trgovci nezadovoljni, kupci se navikli

| Autor: Glas Istre
(Snimio Davor Javorović/Pixsell)

(Snimio Davor Javorović/Pixsell)


Tri je mjeseca u punoj primjeni izmijenjen Zakon o trgovini, koji trgovcima ograničava rad nedjeljom. Sindikalisti su njime zadovoljni. No, nisu i poduzetnici, javlja HRT.

Na području Zagreba, u pet velikih trgovačkih centara računaju da će ove godine zbog neradnih nedjelja imati pad prometa od oko 50 milijuna eura. Najlošije su prošli vlasnici malih trgovina među kojima je bilo i otpuštanja.

U nekim zemljama Sredozemlja trgovine nedjeljom rade - podsjeća ekonomist Boris Podobnik iz udruge Glas poduzetnika te navodi da je među malim trgovcima već bilo otpuštanja.

- Bilo je otpuštanja, ali to je prirodno jer ako vam se smanji promet morate otpuštati. Vi ako pogledate da ima 50 tisuća dućana koji su ili obrt ili male firme u kojima rade upravo poduzetnici ili članovi obitelji, prosječni dnevni prihodi su bili oko 1000 eura, pa ako se ne radi nedjeljom to vam je gubitak od jedne milijarde eura, kaže Podobnik.

U Sindikatu trgovine pak tvrde da otpuštanja nema i da turizam neće trpjeti.

- Trgovina doista nije djelatnost koja treba raditi ovako kako je radila do sada, kaže Zlatica Štulić, Sindikat trgovine Hrvatske.

Trgovački centri imaju poražavajuću računicu.

- Neradna nedjelja donosi gubitak od 20 tisuća posjeta trgovačkom centru, a kvantificirano na razini godini 50 milijuna eura gubitka u prometima u trgovačkom centru ta se potrošnja nije preslikala na ostale dane, kaže Denis Ćupić iz Udruge trgovine i logistike.

Dojmovi kupaca su uglavnom isti: "Što će raditi bez veze?", "Navikne se čovjek na sve", "Nek se ljudi odmaraju". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter