KI TI TO MORE PLATIT

FOTO / Pogledajte cijene poljoprivrednih proizvoda u 2023. Jedan je poskupio preko 120 posto, a evo i zašto je to tako

| Autor: Glas Istre
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Cijene poljoprivrednih proizvoda u 2023. godini su malo reći "podivljale" u odnosu na 2022. Tako se iz priložene infografike može vidjeti da je kruškama cijena porasla za čak 121 posto, dok ih crveni luk prati u stopu s povećanjem od 66 posto u odnosu na 2022.

Podatke je objavio Državni zavod za statistiku, a skupina proizvoda koja bilježi padanje cijena jesu žitarice, posebno kukuruz i pšenica. Voće, skupina u kojoj prednjače jabuke i mandarine, ima namirnicu s najvećim porastom cijene, ali je cijena mandarini pala.

Prema prikupljenim podacima, i cijene povrća su lani rasle u odnosu na prethodnu godinu, a kako koja namirnica "kotira" pogledajte u infografici.

"Rast zaista je, on je posljedica prvenstveno klimatskih prilika u Europi. Što se tiče kruške, najveći proizvođač u Europi je Italija. Ona je lani imala 70 posto manju produkciju tako da je to prvenstveno razlog. Nemamo dovoljno svojeg pa smo orijentirani na izvoz", ističe predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota, prenosi Danas.hr.

Kad su bile kune, ipak je nešto bilo i skuplje - žitarice. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, pšenica je lani bila jeftinija 40 posto nego 2022. Kukuruz 44. suncokret 46. Razloge toga objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice: "Pšenica, kukuruz i suncokret imaju velik pad u 2023. zbog velikog priljeva jeftine robe iz Ukrajine na europsko tržište zbog čega imamo i prosvjede poljoprivrednika".

"Cijene kruha su se stabilizirale. Međutim nisu se vratile na početne cijene jer su svi ulazni troškovi na vrlo visokoj razini", kaže Barišić. Cijene na vrlo visokoj razini, plaće na vrlo niskoj. Tako je bilo lani, a bit će i ove godine.

(Foto Marko Picek/Pixsell)

(Foto Marko Picek/Pixsell)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter