zse

Očekuje se stagnacija Crobexa, nakon dva dana pada

| Autor: Hina
Burza (Pixabay)

Burza (Pixabay)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon dva dana pada, a u fokusu ulagača bit će, kao i prethodnih dana, kvartalni poslovni rezultati domaćih kompanija.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobex indeksa.

Crobex indeks pao je jučer drugi dan zaredom, za 0,77 posto, na 2.768 bodova, dok je Crobex10 skliznuo treći dan, za 0,54 posto, na 1.656 bodova.

Među sektorskim indeksima veći pad zabilježio je Crobexturist, 0,47 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, 2,67 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,7 milijuna eura, oko 400 tisuća eura više nego dan prije.

Uz to, ostvaren je blok promet u ukupnom iznosu od 660 tisuća eura. U bloku se trgovalo dionicama Valamar Riviere u iznosu od 376,8 tisuća eura, po cijeni od 4,71 euro, te redovnim dionicama Adris grupe u iznosu od 283,5 tisuća eura, po cijeni od 81 euro po dionici.

„Glavni dionički indeksi na ZSE jučer su nastavili negativan smjer kretanja, započet u utorak. Premda je dan obilovao objavama poslovnih izvješće domaćih kompanija, značajnije reakcije ulagača nije bilo. Ukupni promet iznosio je 2,4 milijuna eura. Na redovni dionički promet otpalo je 1,7 milijuna eura, obveznicama se trgovalo za 13 tisuća eura, dok se ostatak odnosio na blok transakcije”, kaže Mišo Kalajžić, voditelj brokerskog poslovanja u OTP banci.

U redovnom trgovanju najveći promet imala je jučer dionica Podravke, oko 340 tisuće eura, a cijena joj je pala 1,23 posto, na 160 eura.

Ta je kompanija jučer objavila da je u prošloj godini grupa ostvarila neto dobit od 66,4 milijuna eura, što je rast od 17,3 milijuna eura ili 35,3 posto u odnosu na 2022. Grupa Podravka lani je ostvarila prihode od prodaje od 713,8 milijuna eura, što je oko 7 posto više u odnosu na godinu prije.

Dionicama Hrvatske poštanske banke (HPB) ostvaren je, pak, promet od gotovo 260 tisuća eura, a cijena joj je pala za 2,50 posto, na 234 eura.

Ta je banka objavila nerevidirano financijsko izvješće za prošlu godinu prema kojemu je ostvarila neto dobit od 84,2 milijuna eura, oko 42,4 milijuna eura manje nego 2022. godine, kada je ostvarena jednokratna dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).

Nešto se više trgovalo i dionicama Adrisa, pri čemu su povlaštene imale promet od 168 tisuća eura, a redovne 53 tisuće. Pritom je cijena povlaštene dionice ostala nepromijenjena na 61 euro, a redovne na 82 eura.

Dionicom Zagrebačke banke ostvaren je, pak, promet od 142 tisuće eura, a cijena joj je pala 4 posto, na 18 eura. Ta je banka jučer objavila da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini donošenje odluke o isplati dividende dioničarima u iznosu od 1,40 eura po dionici.

Među ostalim, jučer je poslovno izvješće objavila i Valamar Riviera, koja je lani ostvarila poslovne prihode od 372 milijuna eura, što je 14 posto više nego godinu dana prije. Ostvarena je operativna dobit (EBITDA) od 109 milijuna eura, što je rast od 6 posto.

Uz to, objavljeno je da su Uprava i Nadzorni odbor Valamara predložili Glavnoj skupštini isplatu dividende u iznosu od 0,22 eura po dionici za 2023. godinu, što je 10 posto više nego u prethodnoj godini, dok predložena dividenda u Imperial Rivieri iznosi 4,63 eura po dionici, a isplate su predviđene za svibanj.

Na Burzi se jučer trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je tek njih sedam zabilježilo rast cijene, 12 pad, a 16 stagnaciju.

„Za danas predviđamo stagnaciju kretanja domaćih indeksa, pri čemu bi prometi ostali na uobičajenim razinama”, kaže Mišo Kalajžić.

Europske burze blago porasle, Wall Street pao

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, no frankfurtski DAX ojačao je 0,25, a pariški CAC 0,08 posto.

„Indeksi su tijekom dana mijenjali predznake, pa je trgovanje zaključeno mješovitim izvedbama. Kako se sezona poslovnih izvješća bliži kraju, fokus ulagača je usmjeren na objavu podataka o inflaciji za eurozoni i SAD, što je na rasporedu ovaj tjedan. Navedene objave mogle bi signalizirati buduće korake centralnih banaka, no izvjesno je da se dugoočekivano snižavanje kamatnih stopa neće tako brzo dogoditi”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Na Wall Streetu su, pak, jučer burzovni indeksi blago pali. Dow Jones oslabio je 0,06 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,17, a Nasdaq indeks 0,55 posto.

„Trgovinski dan u SAD-u zaključen je s blagim minusima ključnih indeksa. Ulagači su oprezni kod donošenja investicijskih odluka, dok se ne objave podaci o razini inflacije, što bi moglo utjecati kako na smjer tržišta, tako i na slijedeće poteze Feda”, objašnjava Mišo Kalajžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini