svjetska tržišta

Europske burze blago porasle uoči izvješća o inflaciji

| Autor: Hina
Burza / Ilustracija (Snimio Filip Brala / Pixsell)

Burza / Ilustracija (Snimio Filip Brala / Pixsell)


Na europskim su burzama u četvrtak ujutro burzovni indeksi blago porasli dok ulagači čekaju izvješće o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.648 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,21 posto, na 17.638 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 7.975 bodova.

Na burzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je Dow Jones oslabio 0,06 posto, S&P 500 oko 0,2, a Nasdaq indeks 0,55 posto.

Nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, posljednjih dana na tržištu vlada oprez, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina.

Kako je vrhunac sezone objava poslovnih rezultata kompanija prošao, tako su se u fokus ulagača vratili makroekonomski podaci i špekulacije o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Nedavni podaci o potrošačkim cijenama pokazali su da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla. Ostali podaci pokazuju da gospodarstvo i dalje znatno raste i da je tržište rada čvrsto.

Stoga čelnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

Zbog svega toga sasvim su splasnule nade ulagača da bi Fed mogao smanjiti kamate u ožujku. Sve je manje izgleda i za rez u svibnju, pa sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u lipnju.

Stoga ulagači s opreznom čekaju izvješće o indeksu cijena za osobnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koje će biti objavljeno u četvrtak.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast tih cijena u siječnju za 0,3 posto na mjesečnoj razini.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

Mješovita izvedba azijskih burzovnih indeksa

I na azijskim se burzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,4 posto. U Australiji i Šangaju porasle su, pak, između 0,5 i 1,9 posto.

Japanski Nikkei indeks, koji je ovih dana dosegnuo rekordne razine, balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja jer je jedan od dužnosnika tamošnje središnje banke poručio da treba napustiti izuzetno poticajnu monetarnu politiku, kakva se vodi već godinama.

S druge strane, cijene dionica u Šangaju znatno su porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, s obzirom da se gospodarstvo sporo oporavlja od koronakrize.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter