svjetska tržišta

Azijski ulagači oprezni, dolar stabilan

| Autor: Hina
Burza (Unsplash)

Burza (Unsplash)


Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna uoči objave izvješća o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli utjecati na smjer tržišta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,5 posto. U Australiji i Šangaju porasle su, pak, između 0,5 i 1,1 posto.

Japanski Nikkei indeks, koji je ovih dana dosegnuo rekordne razine, balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja jer je jedan od dužnosnika tamošnje središnje banke poručio da treba napustiti izuzetno poticajnu monetarnu politiku, kakva se vodi već godinama.

S druge strane, cijene dionica u Šangaju znatno su porasle jer ulagači očekuju nove poticajne mjere, s obzirom da se gospodarstvo sporo oporavlja od koronakrize.

Na ostalim burzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, gdje je Dow Jones oslabio 0,06 posto, S&P 500 oko 0,2, a Nasdaq indeks 0,55 posto.

Nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, posljednjih dana na tržištu vlada oprez, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina.

Kako je vrhunac sezone objava poslovnih rezultata kompanija prošao, tako su se u fokus ulagača vratili makroekonomski podaci i špekulacije o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Nedavni podaci o potrošačkim cijenama pokazali su da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla. Ostali podaci pokazuju da gospodarstvo i dalje znatno raste i da je tržište rada čvrsto.

Stoga čelnici Feda poručuju da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata.

Zbog svega toga sasvim su splasnule nade ulagača da bi Fed mogao smanjiti kamate u ožujku. Sve je manje izgleda i za rez u svibnju, pa sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u lipnju.

Stoga ulagači s opreznom čekaju izvješće o indeksu cijena za osobnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koje će biti objavljeno u četvrtak.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast tih cijena u siječnju za 0,3 posto na mjesečnoj razini.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

Dolar stabilan, cijene nafte blago pale

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta stabilna uoči izvješća o inflaciji.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,86 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,84 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 150,45 na 150,05 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0835 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0840 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,07 posto, na 83,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,03 posto, na 78,50 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini