izvješće

Brodogradilište 3. maj lani s 15,6 milijuna eura gubitka

| Autor: Hina
(Snimio Mateo Levak)

(Snimio Mateo Levak)


Brodogradilište 3. maj i tvrtka-kćer 3. maj Rijeka 1905. koji čine Grupu 3. maj, lani su ostvarili ukupni prihod od 41,6 milijuna eura, rashode od 57,1 milijuna eura te je iskazan gubitak od 15,6 milijuna eura.

Prema podacima iz izvješća Uprave i nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća za 2023., na gubitak iz poslovnih aktivnosti odnose se 9,2 milijuna eura, dok je gubitak na temelju financijskih aktivnosti oko 6,3 milijuna eura.

Ukupna imovina grupe je iskazana sa 73,3 milijuna eura, od čega je dugotrajna vrijedna 20,3 milijuna eura, kratkotrajna oko 27 milijuna eura, a obračunati prihodi u vezi s ugovorima o gradnjama oko 26 milijuna eura.

Ukupne obaveze su gotovo 163 milijuna eura, od toga dugoročne 90 milijuna, a kratkoročne oko 73 milijuna eura.

Kapital je negativan, iskazan u iznosu od  -105,7 milijuna eura, a preneseni gubici iznose 189,6 milijuna eura.

Kako stoji u izvješću, poslovanje grupe u 2023. i narednom razdoblju temelji se na realizaciji plana restrukturiranja, kojim se predviđa završetak samoiskrcavajućeg broda za rasute terete (527), koji je nedavno porinut, te prijenosu operativnog poslovanja s matične tvrtke, 3. maja, na ovisnu tvrtku u kojoj ima 100-postotni udjel, tvrtku 3. maj Rijeka 1905. Na tu će tvrtku, koja nije bila aktivna do četvrtog tromjesečja 2023., biti preneseni svi poslovni resursi i postat će operativna, dok će 3. maj postojeće obveze platiti nakon naplate preostalih poslova.

Plan restrukturiranja predviđa poslovno oživljavanje tvrtke 3. maj Rijeka 1905, a nakon prijenosa opreme i strojeva, u tu bi tvrtku, s ugovaranjem novih poslova, prešli i radnici.

Prema izvješću, plan restrukturiranja provodi se planiranom dinamikom, a provedena je i nedavna odluka uprave o uvođenju kriznog upravljanja.

Do kraja srpnja planira se završetak, isporuka i naplata novogradnje 527, preostali poslovi će se dovršiti putem nove tvrtke, a odabir modela privatizacije tvrtke-kćeri i odluka o najboljoj ponudi trebali bi biti realizirani do kraja godine.

Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maja u petak je donio odluku o objavi javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju 100-postotnog udjela, tj. u cijelosti tvrtke-kćeri 3. maj Rijeka 1905 te se očekuje njegova objava, kao i uvjeti kupnje.

U brodogradilištu 3. maju je zaposleno oko 620 ljudi, a najveći udjel, oko 88 posto, ima Uljanik u stečaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater