dobre vijesti

Ukida se vodni doprinos. Dio građana plaćat će manju naknadu 

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Petar Fabijan)

Ilustracija (Snimio Petar Fabijan)


Svi obveznici plaćaju osnovnu naknadu za zaštitu voda čiji je iznos jedinstven za cijelu Republiku Hrvatsku, prenosi poslovni.hr

Vodni doprinos plaćaju investitori za nove građevine te oni koji legaliziraju građevine koje su izgrađene bez odgovarajućih dozvola. Osnovica za plaćanje vodnog doprinosa iskazuje se u m3 (volumna gradnja), m2 (površinska gradnja) i m (linijska gradnja).

“Riječ je o horizontalnoj mjeri koja se ne odnosi samo na gospodarstvenike, već obuhvaća i kućanstva te fizičke osobe”, naglasio je Habijan. Procjena je da će se ukidanjem vodnog doprinosa gospodarstvo i kućanstva rasteretiti za 16,5 milijuna eura, piše Točka na i.

Smanjit će se i naknada za korištenje voda koju plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje zahvaćaju i crpe vodu iz njena prirodnog ležišta, neovisno o namjeni za koju se voda koristi.

To su različite namjene u industriji, uslužnim djelatnostima, poljodjeljstvu i komunalnim djelatnostima: korištenje snage vode radi proizvodnje električne energije, za pogon različitih uređaja, za navodnjavanje, za opskrbu kućanstava, za prehrambenu proizvodnju… Ukupni prihodi od naknade za korištenje voda trebali bi biti smanjeni za 19,7 posto, to bi trebalo donijeti rasterećenje od 18,9 milijuna eura.

Smanjenjem naknade za zaštitu voda primjenom korekcijskog koeficijenta uštedjet će se dodatnih 18,5 milijuna eura. Riječ je o naknadi koji plaćaju svi koji ispuštaju otpadne vode (uključujući kućanstva) ili koje stavljaju u promet ili za vlastite potrebe uvoze mineralna gnojiva i sredstva za zaštitu bilja.

Svi obveznici plaćaju osnovnu naknadu za zaštitu voda čiji je iznos jedinstven za cijelu Republiku Hrvatsku. Osnovna naknada se obračunava prema ukupnoj ispuštenoj količini vode utvrđenoj mjerenjem na mjernim uređajima, a po potrebi i vještačenjem odnosno procjenom.

Za domaćinstva i korisnike poslovnih prostorija količina vode obračunava se prema podacima o potrošnji vode iz javnog vodoopskrbnog sustava. Za kućanstva koja koriste vodu iz vlastitih zdenaca ili crpki uzima se kao osnovica količina od 40 m³ vode po članu kućanstva godišnje.

Tako dobiveni iznos naknade množi se koeficijentom povećane zagađenosti ispuštene vode za one obveznike koji ispuštaju tehnološki zagađene vode ili vode s promijenjenim svojstvima (razlike u temperaturi i sl.). Obveznicima koji imaju ugrađene aktivne uređaje za pročišćavanje vode naknada se umanjuje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater