Copa Cogeca

HPK se pridružila EU poljoprivrednicima koji traže zaštitu poljoprivrede

| Autor: Hina
(Foto Reuters)

(Foto Reuters)


Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pridružila se EU poljoprivrednicima koji su uputili otvoreno pismo Europskoj komisiji u kojem traže zaštitu poljoprivrede, izvijestili su iz HPK u priopćenju sa skupštine Copa Cogeca, s koje su poljoprivrednici svih država EU pozvani da 13. ožujka održe mirne prosvjede u svojim državama. 

Predsjednik HPK Mladen Jakopović, u ime hrvatskih poljoprivrednika, potpisao je u petak na skupštini krovnog udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca otvoreno pismo koje je udruženje uputilo Europskoj komisiji i njezinoj predsjednici Ursuli Von Der Leyen, navodi se u priopćenju.

"U otvorenom pismo se traži zaštita poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje u EU te pozivaju predstavnici EK da ozbiljno pristupe promjenama sadašnjih politika koje idu na štetu poljoprivrede i opstanka ruralnih prostora u EU, zbog čega se diljem EU organiziraju prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika", ističu iz HPK.

Prenose i Jakopovićevu izjavu da su skupština i predsjedništvo Copa Cogece dali podršku mirnim prosvjedima EU poljoprivrednika, koji se održavaju u brojnim zemljama.

"Podršku kroz jednodnevni prosvjed dali su i hrvatski poljoprivrednici. Zato smo na skupštini Copa Cogece podržali otvoreno pismo, u kojem su sadržani svi problemi EU poljoprivrednika, a koji su ujedno i naši problemi. Dodatno smo na skupštini iznijeli i naša stajališta i zahtjeve, vezano za nacionalne probleme, koje imaju hrvatski poljoprivrednici, a o kojima HPK nastavlja pregovarati sa Ministarstvom poljoprivrede i Vladom RH", izjavio je predsjednik HPK. 

U priopćenju se ističe i kako je Copa Cogeca na skupštini pozvala poljoprivrednike svih država EU da 13. ožujka održe mirne prosvjede u svojim državama, s kojih bi bila poslana jedinstvena poruka kako EU poljoprivreda ide u krivom smjeru te je treba mijenjati. 

"Copa Cogeca je prepustila državama da autonomnom odluče na koji će način izraziti svoje nezadovoljstvo i provesti mirne prosvjede. Pozvali su poljoprivrednike da se na svim prosvjedima, obilježja i oznake EU okrenu naopako, kako bi se i na taj način, simbolično poslala poruka kako sadašnja Zajednička poljoprivredna politika ide u krivom smjeru", navodi se u priopćenju. 

Dodaje se da se HPK prošli tjedan priključila prosvjedima hrvatskih poljoprivrednika koji su održani u Čakovcu i Đakovu, a s kojih su ponovili zahtjeve i dali podršku EU poljoprivrednicima.

"Odluku na koji ćemo se način, kroz mirne prosvjede, pridružiti novom pozivu Copa Cogeca, trebao bi usvojiti Upravni odbor HPK. Vjerujemo da ćemo do tada održati i dodatne konzultacije s Vladom RH i Ministarstvom poljoprivrede oko naših zahtjeva, kako bi vidjeli na koji način ćemo rješavati probleme koje se tiču hrvatske poljoprivrede", izjavio je Jakopović.

U priopćenju se prenose i glavni naglasci iz otvorenog pisma koje je Copa Cogeca uputila EK, a u kojem je izraženo nezadovoljstvo stanjem u poljoprivredi te istaknuto da, ako se želi zaustaviti nezadovoljstvo i prosvjedi poljoprivrednika, EU mora vratiti poljoprivredu u središte svoje strategije.

U kratkoročnom roku je zatraženo da se provede implementiranje hitnih mjera za pojednostavljenje rada i života poljoprivrednika te uvedu poticajne mjere. 

Zatraženo je i unaprjeđenje prijedloga Komisije u vezi s obnovom autonomnih trgovinskih mjera s Ukrajinom, uključujući žitarice, uljarice i med u sustav automatskih sigurnosnih mjera koje se predlažu za perad, jaja i šećer. Traži se izmjena referentnog razdoblja za taj sustav, ali i osiguravanje reciprociteta u standardima proizvodnje na farmama i ravnopravnog položaja u EU trgovini, navodi se u priopćenju.

Poslana je, kako se nadalje navodi, "jasna poruka kako je potrebno zaustaviti sporazum EU - Mercosur" (trgovinski blok južnoameričkih država).

Na sastanku Copa Cogece čulo i kako se "sve više osjeća i uvoz nekih roba iz Rusije i Bjelorusije, koje se 'formalno' događa kroz uvoz preko uglavnom 'kanala' iz Srbije", prenose iz HPK. 

"Potrebno je osigurati da europske farme dobiju pravednu naknadu unutar lanca opskrbe hrane, s hitnom i učinkovitom provedbom Direktive o nepoštenim trgovinskim praksama u svakoj državi članici, te pravednijom raspodjelom cijena duž lanca zajedno s učinkovitom zabranom prodaje ispod troškova proizvodnje", poruka je EU poljoprivrednika.

Također su poručili kako je u nadolazećim tjednima i mjesecima potrebno procijeniti utjecaj Zelenog plana na poljoprivredni sektor, dok je za mandat 2024.-2029. zatraženo smanjenje regulative.

Sljedeći proračun EU-a mora odražavati brojne izazove s kojima se suočavaju poljoprivrednici, a potrebno je da povjerenik za poljoprivredu i ruralna područja ima ključnu ulogu u EK odnosno da dobije poziciju potpredsjednik Europske komisije, istaknuto je uz ostalo u otvorenom pismu koje je Copa Cogeca uputila Europskoj komisiji. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum