SVE VIŠE SIROMAŠNIH

Bivši ministar objasnio zašto je hrana u Hrvatskoj toliko skupa: "Četiri su glavna razloga za to"

| Autor: Novi list
Ilustracija (Snimio: Sergej Drechsler)

Ilustracija (Snimio: Sergej Drechsler)


Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić objasnio je u gostovanju na N1 televiziji zašto Hrvati troše na hranu više od prosjeka u Europskoj uniji.

"To nije ništa čudno, trošit ćemo manje udjela plaće na hranu kada budemo bogatiji. Više je razloga, prvo je postoji li kod nas tržišna utakmica prodavača hrane i kupaca. Imate primjer Slovenije gdje tržišnu utakmicu vode Lidl i Hofer i onda cijene padaju.Saznali smo da će Fortenova biti prodana jednom vlasniku, ako se vratimo šest godina unatrag kada je izvanredni povjerenik Vlade Ante Ramljak rekao da će Agrokor rastavljen na faktore i da neće biti sistemski rizik za Hrvatsku, no to se nije dogodilo. Tada je bila šansa da državi razlomi Konzum kao najvećeg tržišnog natjecatelja, Tada bi u Hrvatskoj nivo cijena bio niži nego što je", rekao je Fižulić.

Kaže da je druga važna stvar utjecaj PDV-a.

"On je drugi najviši u EU-u. I po sniženoj stopi je viši nego u većini zemalja u okruženju. Treći je razlog što je Hrvatska logistički zahtjevna, zbog malog broja stanovnika, jer nismo kompaktni kao na primjer Slovenija. Četvrti razlog je turistička sezona kada dolaze stranci koji imaju bolji standard i troše te tako dižu cijene", objasnio je.

Upozorio je da su u mandatu Andreja Plenkovića broj ljudi koji živi u riziku od siromaštva povećao.

"To se ponajviše odnosi na starije. BDP je povećan, ali po stanovniku jer je Hrvatska izgubila puno stanovnika. Ove godine je porastao za cca. petinu, a najviše je rastao u Rumunjskoj i Poljskoj. No treba nas zabrinuti da je za isti postotak kao kod nas rastao i BDP u BiH i Srbiji, koje nisu u EU. To govori koliko mi koristimo svoje članstvo", rekao je Fižulić, piše N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom