LONDON

Cijene nafte kliznule ispod 96 dolara, u fokusu ponovo potražnja

| Autor: Hina
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 96 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa zasjenila smanjenu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u studenom bila nakon podneva niža za 66 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 95,89 dolara. U srijedu zaključila je trgovinu u plusu 2,59 dolara.

Bareli s rokovima isporuke u prosincu pojeftinili su 65 centi na 93,71 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 76 centi nižoj cijeni, od 92,92 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 3,29 dolara.

Poticaj tržištima u srijedu bio je pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,2 milijuna barela, prema vladinim podacima, znatno veći no što su analitičari koje je Reuters anketirao očekivali.

Zalihe sirove nafte u američkom čvorištu Cushingu pale su za 943 tisuće barela, kliznuvši na najnižu razinu u povijesti pod pritiskom snažne snažne rafinerijske i izvozne potražnje. Trgovce brine kvaliteta preostale nafte i mogućnost pada zaliha ispod minimalne operativne razine.

Pad zaliha naglašava oskudnu ponudu, objašnjavaju analitičari.

U četvrtak prevagnula je ponovo bojazan da će središnje banke vodećih gospodarstava biti prisiljene ustrajati u podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju koju dijelom potpiruju u više cijene energenata.

"Ulagači znaju da će više cijene nafte naštetiti gospodarstvu jer će se gospodarska aktivnost smanjiti - da ne spominjemo strah da će kamatne stope dulje vrijeme ostati na visokim razinama", objašnjava Naeem Aslam iz Zaye Capital Marketsa.

Pad zaliha sirove nafte nadovezao se na kontinuirano smanjenje isporuka iz Saudijske Arabije i Rusije, za 1,3 milijuna barela dnevno do kraja godine, povrh smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika.

Rusija je istodobno zabranila izvoz goriva kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta. Zabrana neće biti ukinuta tako skoro, ostat će na snazi dok se rusko tržište ne stabilizira, citirala je u četvrtak državna novinska agencija TASS ministra energetike Nikolaja Šulginova.

Rusija nije razgovarala s OPEC+ o mogućem povećanju isporuka sirove nafte radi kompenzacije zabranjenog izvoza goriva, dodao je Kremlj u četvrtak.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 2,61 dolar, na 97,08 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater