problem

Tijesna opskrba podigla cijene nafte iznad 95 dolara

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler)

Ilustracija (Snimio Sergej Drechsler)


Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 95 dolara budući da su se trgovci usredotočili na tijesnu opskrbu na početku jesenjeg tromjesečja na sjevernoj polutci.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,14 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 95,10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,35 dolara višoj cijeni, od 91,74 dolara.

Trgovci su se u srijedu fokusirali na zalihe sirove nafte u ključnom američkom čvorištu Cushing u Oklahomi, strahujući da bi se mogle spustiti ispod operativnog minimuma.

Pad u Cushingu, lokaciji isporuke nafte kupljene terminskim ugovorima, dodatno bi zaoštrio ionako ozbiljan problem tijesne opskrbe zbog odluke vodećih proizvođača da razdoblje smanjenih isporuka protegnu do kraja godine.

U takvim uvjetima trgovci su zanemarili izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je prema navodima izvora pokazalo rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za nekih 1,6 milijuna barela. Analitičari su procjenjivali da su se smanjile za oko 300 tisuća barela.

"Cijene nafte općenito su relativno visoke zbog smanjivanja razmaka između ponude i potražnje", konstatira Leon Li iz CMC Marketsa.

Službeni podaci američke vlade o zalihama nafte bit će objavljeni tokom dana.

Problem tijesne opskrbe naglasila je i privremena ruska zabrana izvoza benzina i dizela. Moskva je naknadno iz zabrane izuzela gorivo za plovila i dizel s visokim udjelom sumpora, ali ograničenja bi ipak mogla potaknuti rafinerijsku potražnju za sirovom naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 42 centa, na 95,31 dolar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum