LONDON

Cijene nafte pale ispod 94 dolara uoči odluke Feda o kamatnim stopama

| Autor: Hina
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 94 dolara u očekivanju odluke američke središnje banke o kamatnim stopama koja bi mogla utjecati na gospodarstvo i na potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 69 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 93,65 dolara.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, kliznuvši na 90,48 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u studenom, također po nekih 70 centi nižoj cijeni, od 89,75 dolara.

Cijene je pred kraj jučerašnje trgovine zakočio val dobitonosnih prodaja, a u srijedu trgovci su se fokusirali na Fed koji će tokom dana, na kraju dvodnevne sjednice, objaviti odluku o kamatnim stopama, važnu za gospodarski rast i za potražnju za naftom. 

Općenito se očekuje da će američka središnja banka zadržati kamatne stope na važećoj razini pa će ulagači pomnije analizirati moguće signale o monetarnoj politici u idućim mjesecima.

"Uzlazno kretanje (cijena) nakratko je zaustavljeno jer svaki trgovac čeka ključnu odluku Feda koja bi mogla presuditi hoće li američko gospodarstvo usporiti postupno ili naglo", tumači rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Tržište nije motivirao ni snažan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za nekih 5,25 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na izvješće Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali znatno blaži pad, za 2,2 milijuna barela.

"Ne bude li neugodnih iznenađenja, pozornost će se nakon (objave) odluka o kamatnim stopama vjerojatno ponovo usmjeriti na percipirani deficit u opskrbi i još se čini da ni dostizanje cijene od 100 dolara po barelu nije stvar daleke budućnosti", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Analitičari Goldman Sachsa napisali su u srijedu u bilješci da su podigli procjenu cijene barela u Londonu u sljedećih 12 mjeseci s 93 dolara na 100 dolara jer sada očekuju nešto snažniji pad zaliha.

Ključni su razlog znatno smanjena ponuda Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i veća potražnja koje bi trebale više nego nadoknaditi osjetno veću opskrbu iz SAD-a, objašnjavaju.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica i u utorak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 97,00 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter