cijena veća za 60%

Počela berba grožđa u Hercegovini, prepolovljen urod

| Autor: Hina
(Snimila Mira Krajnovic Zeljak)

(Snimila Mira Krajnovic Zeljak)


Počela je berba grožđa u Hercegovini, a cijena grožđa za proizvodnju vina od najprisutnijih sorti žilavke i blatine ove je godine veća za 60 posto zbog toga što su loši vremenski uvjeti i bolesti prepolovile urod. 

 U većini vinograda u Hercegovini započela je berba grožđa koja se u ovome kraju naziva trganje. U pojedina vinogorja berači nemaju razloga niti ulaziti jer je plamenjača napravila velike štete, što je uglavnom slučaj kod malih vinogradara. 

Dr. sc. Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk, jedne od najvećih u Hercegovini, istaknuo je kako je ova godina bila među najtežima u posljednja tri desetljeća za očuvati grožđe zbog velikog broja kišnih dana. 

"Ove je godine peronospore ili plamenjače, kako mi ovdje kažemo za bolest grožđa, desetkovala vinograde u Čitluku i šire u Hercegovini. Uroda će biti manje za pedeset posto", rekao je Prusina. 

Pojasnio je međutim kako su uglavnom veliki vinogradari uspjeli sačuvali urod grožđa zbog daleko češćeg tretiranja nasada. Kod njih je, tvrdi Prusina, urod na razini rekordnog prošlogodišnjeg. 

No, njihovi kooperanti, manji vinogradari su pretrpjeli velike štete. Zbog toga je već sada cijena grožđa skočila na dvije marke (oko 1,10 eura), što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 60 posto. 

To će onda utjecati i na cijene vina od prepoznatljivih hercegovačkih sorti žilavke i blatine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter