ZAGREB

Novo rješenje o zonama ograničenja i zaraženog područja zbog afričke svinjske kuge

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je na snagu stupilo novo Rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja afričke svinjske kuge, kojim su uz ostalo općine Cerna, Štitar i Gradište u Vukovarsko-srijemskoj te Slavonski Šamac u Brodsko-posavskoj županiji proglašene zonom zaštite. 

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, novim se Rješenjem kao zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja određuju područja zone zaštite u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a zone nadziranja uključuju i dijelove Osječko-baranjske županije.

"Novim se Rješenjem općine Cerna, Štitar i Gradište koje se nalaze u Vukovarsko-srijemskoj županiji proglašavaju zonom zaštite kao i općina Slavonski Šamac u Brodsko-posavskoj županiji. Navedene su općine prethodnim Rješenjem bile određene kao zone nadziranja", ističe se u priopćenju.

Kao zaraženo područje zbog izbijanja afričke svinjske kuge u divljih svinja i dalje su određeni dijelovi Karlovačke, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, objašnjavaju iz Ministarstva, iz kojeg ponovno apeliraju na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Inače, danas je na snagu stupila i nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, koja je objavljena u jučerašnjem izdanju Narodnih novina (NN 80/2023).

Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima, izvijestili su jučer iz Ministarstva poljoprivrede. 

Tako je, uz ostalo, novom Naredbom dozvoljeno držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim Naredbom omogućiti rekategorizacija. Također, na području županija visokog rizika izvan zona zaštite, nadziranja i zaraženih zona, propisuju se dodatne mjere radi sprječavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić danas je najavio da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o obeštećenju gospodarstava na kojima su eutanizirane svinje zaražene afričkom svinjskom kugom za što je osigurano 7,5 milijuna eura, kao i dodatnih 800.000 eura za odstrel divljih svinja. 

Pavić je potvrdio i kako danas nema novih slučajeva ili još uvijek nisu potvrđeni, a s jučerašnjim danom afrička svinjska kuga bila je evidentirana u 112 dvorišta, uz dosta rezultata koji su negativni. Zadnjih dana slučajevi pojave bolesti uglavnom su vezani uz vukovarsko-srijemske općine Drenovci i Gunja i nešto manje Vrbanja, rekao je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater