LONDON

Gospodarstvo eurozone stagniralo u lipnju - PMI

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poslovna aktivnost u eurozoni posustala je u lipnju, odražavajući produbljeni pad u sektoru proizvodnje i tek marginalni rast u uslužnom sektoru, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u lipnju za 2,5 bodova u odnosu na svibanj, na 50,3 boda, najnižu razinu u pet mjeseci, pokazale su preliminarne procjene njemačkog Hamburg Commercial Banka (HCOB), koji sastavlja izvješće za S&P Global.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad.

Preliminarne brojke navode na zaključak da 20-člano gospodarstvo u najboljem slučaju stagnira nakon recesije u prethodna dva tromjesečja, a oporavka nema na vidiku, ako je suditi po podatku da se potražnja smanjila prvi puta od siječnja.

Uslužni sektor bio je do sada otporan na nepovoljne trendove, ali u lipnju aktivnost je zamjetno usporila, zakočena padom u Francuskoj. Motor rasta bila je pak Njemačka.

Najveće europsko gospodarstvo bilo je pak uteg u proizvodnom sektoru, s najvećim padom aktivosti u godinu i pol dana.

Tvrtke u eurozoni intenziviraju pak zapošljavaje i stopa nezaposlenosti na rekordno je niskoj razini. Nominalni rast plaća najveći je u unatrag nekoliko desetljeća, ali plaće još hvataju korak s inflacijom koja im je smanjila realnu vrijednost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater