PARIZ

Francuska ukida "vrlo povoljan" porezni tretman najma stanova turistima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francusko ministarstvo financija planira izmijeniti porezne zakone i dokinuti "vrlo povoljan" porezni tretman kratkoročnog najma nekretnina koji trenutno ide na ruku iznajmljivačima poput Airbnb-a, rekao je ministar financija Bruno Le Maire.

Ponuda stanova u brojnim velikim francuskim gradovima kaska za potražnjom, a mnogi upiru prstom u kratkoročni najam turistima preko platformi poput AirBnB-ja.

Troje skupštinskih zastupnika iz redova vladajućih i iz oporbe zatražilo je u svibnju da se postroži regulacija i ukine povoljniji porezni tretman kratkoročnog najma u odnosu na onaj dugoročni.

„Teško mi je razumjeti vrlo povoljan porezni tretman AirBnB-ja. Izmijenit ćemo porezne propise, iznijet ću prijedloge. Kada dobit postane prevelika, a porez je previše povoljan, nema razloga zadržati takav (porezni) tretman, koji dovodi do ekscesa”, rekao je Le Maire.

Dužnosnik ministarstva financija rekao je da rade na planovima i da još nije jasno hoće li biti uključeni u proračun za 2024., koji će vjerojatno biti objavljen krajem rujna.

Gotovo 20 posto stanovnika šire pariške regije trenutno ne iznajmljuju prostor na AirBnB-ju planira to napraviti tijekom Olimpijskih igara u 2024., prema istraživanju koje je platforma naručila od anketara Ifop.

AirBnB, korporativni sponzor Olimpijskih igara, odbio je komentirati Le Maireove izjave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater